21 Ekim 2009 Çarşamba

19 aylık bir keçi

15 aydan sonra Çınar bambaşka bir çocuk oldu. O sakiiiin, mülayim çocuk gitti yerine inatçı, dediğim dedik ve çok hareketli bir çocuk geldi.

Özellikle son 1 haftadır inatçılık hat safhaya çıktı. Artık kendini konuşarak ifade edebildiği için anlamamazlıktan da gelemiyorum :)

Favori ifademiz ııh-ıhh ya da hayaa(hayır). Herşey ıh-ıhh. Özellikle soru eki -mi ile biten her kelime ıh-ıhhla cevap buluyor. En sevdiği şeyleri bile sorduğumuzda reddediyor. Mesela alışveriş merkezlerindeki tırtıllara asla karşı koyamaz. "Tırtıla binecek misin?" ıhh-ıhhh."O zaman trene binelim mi?" ıhh ıhhh.

Ne söylediğimize bakmıyor bile amaç annenin babanın söylediğine karşı çıkmak.

Şimdiki çocuklar eski gelişim testlerine göre hep daha ileri düzeyde çıkıyor. Bunda daha çok uyaranlı, daha çok işitsel, sözel, görsel girdilerin verilmesinin payı büyük diye düşünüyorum. Dolayısıyla çocuklar zihinsel olarak yaşından biraz daha ileri düzeyde oluyor.

Bunun sonucu ise çocuk gelişiminde bulunan kritik dönemlerin daha çabuk yaşanması. Bizim önümüzdeki kritik dönemse "terrible two" ya da 2 yaş sendromu.

Çınar'ın 2 yaş sendromuna girdiğini düşünüyordum da yüksek sesle söyleyemiyordum. Dün 19 aylık kontrolümüze gittiğimizde doktorumuzun da onaylaması üzerine yeni bir sendromumuz ve Çınar'la evimize döndük. Hemen bir acil eylem planı oluşturdum. Hangi durumda ne yapmalı, neler yapmamalı.. Bunu sonra ayrı bir yazı şeklinde yazarım. Önce sinirlerimi aldırmam lazım.

Biz bu inatçılığı sevmediği şeylerde daha yoğun yaşıyoruz. Nedir bu? Tabii ki yemek.

İstemiyorsa hemen kafayı sallayıp ıhh-ıhh ya da yemeğin ortasında tabağı uzatıp "ah ah doooduu" ( al al doydum). "Bunu da ye oğlum, hadi bitirelim" dediğimde bir çığlık ve yüsek perdeden "dooooduuuuuuuuuuuuu" (doydum dedim ya sana kadın) diyerek ağzımın payını veriyor.

Bense tabağı alıp tıpış tıpış kalkıyorum masadan. Emir büyük yerden napalım.

Son bir ayda neler değişti?

Motor becerilerinde ufak da olsa ilerleme var.

Merdivenden bir yerden tutunmadan inmeye çalışıyor bazen başarılı oluyor.

Müthiş top oynuyor. Topu yere koyuyor. 4-5 adım geri gidip mesafeyi alıyor ve koşarak topa vuruyor. Bunu kimse öğretmedi sanırım babasıyla oynarken onu gözlemiş.

Kalemle daha güzel karalama yapıyor. Önceden dikey, yatay hareketlerle karalama yaparken şimdi dairesel karalama yapabiliyor.

Yap-bozlarla daha çok ilgileniyor. Tam olarak takamasa da takmak için bayağı çaba sarfediyor. En azından daha uzun süre dikkatini yoğunlaştırarak oynuyor.

Şarkı söylüyor. Pıtırcık serisinin sesli kitaplarını çok seviyor. Şarkılı olanları hiç durmadan arka arkaya 50 000 kez dinliyor. Şarkıya eşlik etmeye çalışıyor. İçinden belli başlı kelimeleri şarkıyla beraber söylüyor ve melodisini kendince birşeyler söylerek taklit etmeye çalışıyor. Benzetiyor da.

Müziğe olan yeteneğini bebekler için müzik kursuna göndererek değerlendirmek istiyorum ama domuz gribinden dolayı biryere hareket edemiyorum.

Dünkü kontrolde Çınar daha da zayıflamış çıktı. 15 aylıkken daha kiloluymuş bu halinden. Şu anda 10.450 kg ve 83 cm çıktı. 2 aydır doğru düzgün boyu da uzamıyor. Gerçi sabah hiç kahvaltı yapmadan tamamen aç gittiği için de bu kadar az çıkma ihtimali var. Yemek yiyince bir 200 gr falan çok çıkıyor.
Doğru düzgün yemeden ve uyumadan ancak bu kadar olabiliyor demek ki. Bir azı dişimiz çıktı. Diğeri de yolda. Sanırım iştahsızlıktaki son nokta bundan kaynaklanıyor.
Evrene isteğimi atıyorum: Çınar yemeklerini yiyen, sabaha kadar deliksiz uyuyan bir çocuk olsun terrible two bana vız gelir.
Posted by Picasa

26 yorum:

Unknown dedi ki...

eeee erkek oldu iyiden iyiye gerçi Serminim sen bak gözlerine anlar o :)

Sermin dedi ki...

Biraz daha büyüsün da o zaman Funda :p şööle bir 3-4 olsun. :pppp

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

yeni döneminiz hayırlı uğurlu olsunnn :)

o ayaklar lokum lokum...nasıl özledim ya kuzucuğumu.sizin bence şehirlerarası bir yolculuk yapma vaktiniz geldi benim taraflara :)

değişiklik iyidir

AYÇA dedi ki...

Aynı keçiden bizdede bir tane var.Yaşadığın herşeyi (yemek dışında) bende yaşıyorum.Artık ilgisini hangi yöne çekeceğimi şaşırdım ya da nasıl bu durumdan çıkacağımı... Bir yolunu bulursan bana da söyle :) resimler çok güzel çıkmışta nerde bizim resimler?

gezicini dedi ki...

annesi maşallah artık küçük bir adam olmuş. olacak artık o kadar inatçılık tabii. erkek adam canım, öyle her şeye tabii olur der mi :-)
nice 19 aylara sağlıkla..
sevgiler
gorki

Burcu dedi ki...

Sendromunuzu güle güle kullanın Sermincim. :) Walla şu anti-blogger gecesi size geldiğimizde ben şok olmuştum Çınardaki 180 derecelik değişimi görünce. Arda gibi hareketli, örümcek adam modunda heryere tırmanan bir çocuk bile Çınar’ı görünce sinip kalmıştı :) Yaramazlık değil de daha çok inatçılık, asabilik ve saldırganlık vardı o gece tabii uykusuzluğun da etkisi yadsınamaz.. Böyle böyle sabrederek geçiricez bu günleri demek. Senin gibi sakin birini bile sinirlendirebiliyorsa kolay gelsin sana şimdiden.. En kısa zamanda görüşelim özledim çok..

Birben dedi ki...

Biz 15.aya girerken başladık o sendromlara, 2 yaşı düşünemiyorum.Dün gece yerimden kalkmıyorum diye sinirlenip saçlarımı yoldu Asım Alp,derim kalktı sandım,hıçkıra hıçkıra ağladım resmen.Nereden geliyor bu saldırganlık hissi onu anlayamıyorum,tek başına sakin sakin büyüyor halbuki...
Yemek değil de uykukonusunda benim de yardıma ihtiyacım var kesinlikle:(

Sen Gelince dedi ki...

Sermin'cim sendromunuz hayırlı olsun... Bakma bunların öyle minyatür göründüğüne hepsi çoktan büyüdü de bize çaktırmıyor... Biz de sanki o sendomdan az buçuk payımızı alıyoruz... Öyle olmasını umuyorum ki aksi durum benim kızımın karakterinin bu olduğunu gösterir, o zaman da yanarım:) Bu arada evrene seslenişinin ikinci maddesini benim için de tekrarlar mısın... Zira benim attıklarım ulaşamadan geri dönüyor:)

Naile dedi ki...

Burdan inatına şahit olamadığımdan (gerçi bende de var birtane) ancak ayaklar ve dudaklarına konsantre olabildim Serminciğim. Isırmak istedim onları :))

My Smitten World dedi ki...

yaaa öyle - iki yas sendromu ile basliyor, ergenlige kadar devam ediyor:) hadi bize kolay gelsin ;))

Anne İş'te dedi ki...

Sermin'cim Merhaba;
öncelikle evrene yolladığın dileklerine amiiiiiiiiiiiin diyorum içten.Uykusuzluğun ne olduğunu yaşayan bilir.

Yeni nice aylarınız olsun.Erken gelen ismi lazım değil bizim evde de dolanıyor ve sebebine ilişkin tespitlerine katılıyorum.Allah yardımcımız olsun.

Ben bir de pamuk parmaklara ve köftelere takıldım ki;maşallah:))

Bu arada Çınar Gündüz uykusu uyuyor mu,kaç kere??Biz gündüz uykusunu teke indirdiğimizden beri geceler daha sakin????


Sevgi ve selamla..

esininbebekleri dedi ki...

serminnnn,
o terrible two nun yeni bölümlerini çektiler
tree,four five six..
:)))
two halt etmiş yanında ben sana diyim de çok bişi değişecek zannedipde sonradan hayal kırıklığına uğrama:)
idil'e JAndarma derdik
JandarCAMMMM diye bağırırdı..

Sermin dedi ki...

elçin gaza geldim yeterince zaten. daha fazla ısrar etme yoksa gelir başına küçük bir bela getiririm haberin ola...

ayçaaa unuttum resimleri bak iyi hatırllatın. akşama yollayım cnm.

görkicim adam ki ne adam:)

Sermin dedi ki...

burcucum evet o günkü çok yoğun yaşıyordu evet. uykusuzluk da biraz başına vurmuştu ama genelde o kadar değil aman Allah korusun öyle olsa çekilmez. geçici bir süreç bence bu. yani dönemsel. kimi çocuklar yoğun yaşıyor kimisi daha hafif. ama karakteri böyle ise yandım beeen.


birben burcu'ya da yazdığım gibi dönemsel birşey ama tabii bunun daha ilerideki süreçleri de var. bu dönemi iyi geçirmek doğru davranmak lazım ki olumsuz davrnaışlar yerleşip onun kişiliğine bulaşmasın. mesela isteklerini ağlayarak elde etme en çok bu dönemd eöğrenilir. bir kere ravrıı koymazsan o zaman toparlaması zor işte. küçük falaz diye düşünmemek lazım.

Sermin dedi ki...

Özlem yukarıda da yazdığım gibi geçici olmasını ben de isteyip gerisini düşünmek bile istemiyorum. çıkaralım aklımızdan böyle şeyleri boşver, geçecek geçecek... kötüyü çağırma kötü olur.

nailecim şu ara ısırırsan kemikten başka bişiicik gelmez ağzına.

ebru yapmaaa :((


dijle canım, 1 kez uyuyor. 2 saat uyuyordu ama artık 1,5 saat uyuyor son zamanlarda. toplamda gece uykusuyla beraber 12 saate falan denk geliyor.

esin ağzını ayrı aç anacımm. ay sen onu geçen de söylemiştin jandarcam olayını. o günden beri aklıma geldikçe gülüyorum

MELİSANIN HATIRALARI dedi ki...

19 aylık ama koca adam Çınar annesine neler yapıyormuş?:) üzülme lütfen cunku hepimizde var aynı dertler.Sermin bazen kendine zaman ayırmalısın ki bu inatlaşma donemı daha sakin geçsin.aynen dileğin gibi olması için sen daha iyi bilirsin ama Annenin biraz devreden çıkması,bebek ile arasına birilerinin girmesi gerekiyor.Yemek konusunda orneğin..otorite koyacak birisi şart.Bizimle 24 saat geçirdikleri içinde boyle olabiliyor diye düşünüyorum.Kolay gelsin.Gorusmek üzere.

durununannesi dedi ki...

Hayırlı olsun yeni sendromunuz...Bu dönemi fazla erken bulmasam Duru'da kesin girdi diyeceğim.Duru'da sinyal vermeye başladı Gümbür gümbür geliyor.Artık sabır filan da kalmadı bende.Uyumuyordu geçenlerde yine sesimi yükselttim,kaşlarımı çattım.Üzüyorsun beni filan dedim.Aaa bir baktım geldi yatağa yanıma yattı.Bağırma taraftarı değilim ama o gün öyle oldu.Allah tüüüümmm annelere sabır versin.Geçecek inşallah:)Herkes yavrusu için en doğrusunu yapar.İlerde onları görünce yaşadıklarımızı gülümseyerek hatırlayacağız diye düşünüyorum:)

burcu dedi ki...

aynı durumlar bizde de baş göstermee başladı.nereye kadar gidecek bu üstüne basa basa her sorulan şeye ıı-ıııhhh lar bilmem artık.umarım çok etkilenmeden geçer gider

Yelish dedi ki...

Terrible two aslinda 18.aydan itibaren baslarmis
DrHarvey Karp i biliyormusunuz ? Muthis bir adam 1!Onun tanitim videolarina bakabilirsin , helekitabini yada dvd sini alirsan super.Biz seyretmeye basladik simdi
(Happiest Toddler on the block)

Onlari magara adami olarak dusunun diyor .Yemeleri , yememeleri , kizmalari , tepkileri vs hep magaraadami gibidir.O zaman daha anlayisli ve sabirli olursunuz diyor Harvey Karp..Birde onlarin dilinde konusun .
Mesela dooooduuuuu diyor ya , ayni seyi siz tekralayin doduuuuuuu , bu evet seni anladim demek ve bunu ona ispatlamak mis , sonra amaaa birazdaha yemen laziiiim ,mesela ...

Allah yardimcimiz olsun , ne diyim :)))

Beliz'imin Günlüğü dedi ki...

tüm yazdıklarını zirvede yaşadım,birçoğunuda hala yaşamaktayım. 27 aylık olmasına rağmen çoğunu sürdürüyor.
tüm dileklerine aminn diyorum

sinem dedi ki...

Nihayet yazdın iki satır da nefes aldığınızı öğrendik ya ,açmayın arayı böyle özlüyoz bak .Hayırlı olsun mu desem yoksa kolay gelsin mi bilemedim bak.Gönder sen Çınar'ı bana hepberaber uyuruz biz annesi...

Sermin dedi ki...

Meral ne güzel söylemişsin anneyle çocuğun arasına başkası girmesi lazım diye haklısın ama malesef çınar bunu çok zor kabul ediyor. ama şu aralar yarım gün bir bakıcı arıyorum. biraz özgürlük için her ikimize de.

Bige canım çocuğuna hiç kızmayan anne var mıdır? zannetmiyorum. valla ben kızıyorum yeri gelince bağırıyorum. tabii bunu çocuğun özgüvenini sarsmayacak şekilde dramataik bir hale dönüştürmemek önemli. keşke hiç yapmsak ama biz de insanız !!

Irmak bebişin annesi en güzeli -miş soru ekini kullanmadan soru sormak. "gidelim ne dersin" gibi :)

Yeliz evet Harvey Karp'i biliyorum. Ama henüz edinemedim kitabını. dvd sini olduğunu bilmiyordum. o daha kolay sanırım. teşekkür ederim.

Beliz'in annesi siz tam da ortasındasınız sendromun. 2 yaşını yeni geçmişsiniz daha. Yol uzun kolay gelsin.

Sermin dedi ki...

Sinemcim yaa bazen böyle oluyor. İnternete bazı sebeplerden dolayı giremeyince sopuyorum sonra da bir süre ara veriyorum. iyi oluyor arada. bol bol kitap okudum. iyi geldi.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

terrible two'nuz erken geldiyse erken gidecektir demek ki..
evrene yolladığın mesajı ben de tekrarladım. belki biz çaresiz annelere bakan bi merci vardır neyin

Sermin dedi ki...

ee bu da ayrı bir bakış açısı. bunu düşünmemeiştim hiç:)

minik kuzucukkk yasmin suuu dedi ki...

sermin evrene isteğini atmakla iyi yapmışsın ama ben o isteği sadece uyku olarak ve her gece atıyorum,ama henüz cevap gelmedi :((

bu ferberin kitabını iyce okumaya karar verdim,bi yerden başlamam lazım sanırım...

terrible two bize vız gelir tırıss gider,ama birde yaşayabilsek...