19 Ağustos 2009 Çarşamba

Emzirmeli mi, Emzir-meme-li mi?

Bu aralar kafamda hep aynı soru var. Aslında 2-3 aydır kafamdaki "neden deliksiz uyumuyor?" sorusunun bir uzantısı.
Kendimce cevabını buldum sanırım.
Son 3 aydır deliksiz uyuduğumuz gece azdır. Bir Antalya'da uyudu sabaha kadar. Onun dışında illa ki en az 1 kez uyanıyor ki 1 bizim için süper bir rakam. Bu 5-6-7 olabiliyor.
Hemen herşey dişlerine yoruluyor ya hani, biz de hep diştendir dedik durduk.
Hala 4 dişi var sanırım 5.si çıkmak üzere ama değişen birşey olmadı. Çıktıktan sonra, çıkmadan önce, çıkmazken son 3aydır hep aynıyız.


En sonunda bu uyanmaların kaynağını buldum sanırım. Me-me.
Yazlıktayken orada yatağını yadırgadı ve sürekli uyandı diye, gündüzleri hiç yemek yemez oldu diye bu fındık faresini emzirmiştim ben.
9 aydan beri geceleri emzirmiyordum aslında.
Didim'de her gece birkaç kez emmekten dolayı böyle bir alışkanlık doğdu 15 aydan sonra.
Sonrasında Ankara'da o kadar sık olmasa da, uyumayınca en önemli silahımı kullanıp hemen emzirdim böylece hızlı bir şekilde uyudu hep.



Bu emzirmeler bana yol, su, elektrik olarak geri döndü. Şimdi geceleri meme için uyandığını anladım çünkü uyanır uyanmaz hemen bana emzirdiğim koltuğu gösteriyor. Oraya oturunca pijamamı açmaya çalışıyor.
Ben de son 1 haftadır geceleri emzirmiyorum. Kıyamet kopuyor sabaha kadar.

Memm-meeeeee diyeöyle bir yırtınma ki bırak üstteki komşuyu bütün site benim memelere küfür ederek uyumaya çalışıyor eminim.
Feryat figan ağlıyor. O kadar sinirleniyor ki vermiyorum diye dikkatini dağıtıp, iyice uykusunu açıp ondan sonra uyutabiliyorum ancak.

Bunu kendine öyle bir hırs yapıyor ki sabah uyanır uyanmaz şimdiye kadar hiç yapmadığı şekilde emmek istiyor yine. Kahvaltı öncesi diye vermiyorum yine. İyice hırslanıyor.
İçim parçalanıyor o öyle ağladıkça, ama bu şekilde devam edersem geceleri 10 kez uyanmaya ve zaten azıcık yediği kahvaltısını hiç yapmamaya başlayacak biliyorum.

Şimdi, kafama takılan diğer soru ise öğlen uykusundan önce emzirme mevzuu. Uykuya ancak emerek geçebiliyor. Emzirmeden ayağımda salladığımdan yine meme diye ağlıyor.
2 saat uyuyp uyanıyor ve uyandığında karnından gelen süt sesleri, lıkır lıkır duyulabiliyor. Bunun üstüne yemek yer mi peki? Karnı sıvı dolu iken yemek mümkün değil.

Nasıl, 2 saat sonra sütün hala midesinde durduğunu ise ayrı bir muamma.

Emzirmeyi bırakırsam daha güzel yemek yiyeceğini, yememesinin sebeplerinden birinin bu olduğunu biliyorum. Ama asıl sorun 2 yaşına kadar emmesini istiyorum, bağışıklık sistemi için.
Sadece gece uyumadan önce emzirmek yeterli olacaktır bunun için. Ama bunu nasıl yapacağımı bilemiyorum.
Gecelerimiz kabus iken gündüzler de kabus dönecek mi acaba?
O bıraksa bile ben psikolojik açıdan hazır değilim.
Çok garip bir bağlılık bu..
Çocuktan önce annenin hazır olması gerek sanırım.
Posted by Picasa

29 yorum:

banu dedi ki...

Sermin'cim biliyorsun ben de bu soruyu ara ara kendime soruyorum. Hep süt azalır o da kendiliğinden vazgeçermiş gibi geliyordu ama ya öyle olmazsa, ya iyice bağımlı olursa diye de korkuyorum.

Burcu dedi ki...

alla ne yalan söyliyim sermin, emziremediğim için ilk kez kendimi şanslı hissedicem neredeyse!! bu konuda çok tecrübesizim bi yardımım dokunmayacak maalesef ama bildiğm tek şey br yaştan sonra bağışıklık sistemi için aldığı ek gıdaların anne sütünden daha faydalı olduğu.. Bence psikolojikman kendini hazırlamaya başla... öperim ben o memmmmmeeeee diye ortalığı velveleye veren bıcırığı...

Limonlu Turta dedi ki...

Serminciğim,
Tüm annelerin bildiği üzere ve/veya benim bildiğim kadarıyla bağışıklık sistemi için anne sütü ilk 6 ay gerekli. Sonrası tamamen annenin tatmini ve bebeğin/çocuğun alışkanlığı/bağımlılığı. Ben özellikle 8-10 aylıktan sonra bebeğin kesintisiz uyku uyumasının meme emmesinden daha önemli olduğunu düşünüyorum çünkü büyüme hormonu yalnızca gece uykusunun en derin olduğu dönemde ve bir atımlık şeklinde salgılanıyor. Uykusu sık sık bölünen çocuklarda derin uykuya geçmek ve hatta derin uyku uyumak çok zor. Dolayısıyla büyüme hormonu salgılanması da zorlaşıyor. Ay sanki bilmiyormuşsun gibi pek bilmiş bilmiş yazdım galiba ama bunlar mühim hususlar bence. Haklısın önce annenin psikolojik açıdan hazır olması gerek. Ben hiç hazır değildim ve Selin 8 ayın sonunda kendisi bırakınca sonraki 1-1,5 ay bayağı kötü olmuştum. Kolay gelsin tatlım.
ç.

MELİSANIN HATIRALARI dedi ki...

ben de memeden nasıl keseceğimin derdindeyim..gunduz uyutmak ,gece uyku bolunmelerı ıcın buyuk kolaylık gerçekten.ama bır kopruden gececegız elbet bır gun..internetten okudum ben de yavaş yavaş hazırlıkları..bır haftada unutuyorlarmıs ama o bır hafta boyunca gecelerı babaların devreye gırmesı gerekıyormus..biz de eşimle o yonde plan yaptık bakalım..neysekı sen o aglamalara dayanıp vermıyormussun gecıs daha kolay olacaktır dıye dusundum.kolay gelsin şimdiden..

İlkiz dedi ki...

Sermin merhaba, beren de çınar gibi sürekli meme isteyen bir çocuk. biz doktorumuzun önerisi ile geç de olsa gece emmeyi kesmiştik, ama tatilde tekrar birbirimize yapıştık. yemek yemediği için bari emsin dedim ben de senin gibi. dönünce de oradaki alışkanlıkla olur olmadık her yerde istemeye başladı ben de tekrar eski düzene dönebilmek için şöyle dedim, meme sadece evde, dışarda meme olmaz herkes görür ve herkes ister o zaman sana meme kalmaz:))bu cümle onu biraz da olsa ikna etti, dışarda çok sık istemiyor artık, çıldırmadıkça tabii.. geceleri de 5-6 kere uyanıyordu emmek için, onu da yavaş yavaş, 2-3 keresinde su vererek midesini şişirmek suretiyle, az emmesine neden olarak, 2-3 e indirdim. ama gecede 2-3 kere kalkmak bile büyük nimet bizim için... benim de senin gibi 2 yaş hedefim olduğu için bu şekilde idare ediyorum canım...

Naile dedi ki...

Bir arkadaşım me.meden keserken kızını ben de kendimi şanslı hissetmiştim ama tabi bıdığımın sadece 3.5 ay anne sütü almış olması hala beni çok üzer. Sırf emzirme isteğimden bir çocuk daha doğurabilirim :P Ama çocuk kadar anneyi de etkilediği bir gerçek. İnşallah en kolay şekilde atlatırsınız bu evreyi. Büyüyorlar ve hayatlarında herşey hızla değişiyor.

Ayça dedi ki...

Mert 2 yaşına kadar anne sütü aldı. Ben kesmesem yıllarca da memeyi isterdi biliyorum. Psikolojik olarak 2 yaş son demişti doktorum. Memeden kestiğimde hem o ağladı hem ben ağladım. Zor yani bebeğe de anneye de. Hoş 2 yaştan sonra kuzuluktan danalığa terfi ediyorlar. Çocuk oluyorlar. Gece uyanmaları hala devam ediyor. Benim oğlumun yapısı bu illa uyanacak. Gece 2, 3 ,4 farketmez saat kaç olursa. İnşallah sizde böyle birşey olmaz. Kararlı olmak önemli. Kestim dedin mi iş bitmiş olacak. Çatlasa da bir daha meme vermek yok. İnan dayanmak zor, ama onun iyiliği için. Kafası karışmayacak hiçbir zaman, bitti mi bitti yani. Kolay gelsin. Allah kolay getirsin.

ZeyNes dedi ki...

Sermincim bu yazının altına imzamı atabilirim,bir fark var sadece,Zeynep genel olarak güzel de yiyor ama iyi de emiyor.Ben de neresine sığdırıyor diye merak ediyorum.Zaman zaman zorlansam da hedefim minimum 2 yaşa kadar emzirmek,benim de kafama takılan anne bağımlılığı çok artar mı?Emin olduğum tek şey şu anda bende hiç hazır değilim

Anne İş'te dedi ki...

Sevgili Sermin;en çok istediğim emzirmeyi sağlık problemlerin yüzünden 4. ay sonunda bırakmak zorunda kalmıştım.Bu anlamda hep imrenirim emzirebilen annelere.Emzirme ile çok tecrübem olmasa da bildiğim şu ki bir karar verdiysen kararı ol,uygulamada ısrar et.Ama kararlı görünmen çok önemli.Senin de şüphelerinin olduğunu hissettikleri an olay sarpa sarıyor.Allah kolaylık versin ve bu yakışıkıyı benim için de bir kez öpünüz annesi..

Sevgi ve selamla..

yeşim dedi ki...

Sermincim bizim Mert efendi de gece tam bir meme bağımlısı oluyor. Bu aralar gece uyanmaları inanılmaz arttı, her uyandığında meme veriyorum, çünkü başka türlü uyutmama mümkün değil. Çalıştığım için gün boyu ememiyor, sabah da en son 7'de emmiş oluyor. Emzirmeyi bıraksam gece uyanmaları da bitecek diye düşünüyorum ama ben de 2 yaşına kadar emzirmeyi planlıyorum. zaten o hazır olsa bile (ki bence hiç değil), ben hazır değilim emzirmeyi bırakmaya..

AYÇA dedi ki...

Geceleri nerdeyse 2 saatta 1 hala emziren bir anne olarak bu konu da beni düşündürmedi değil.o memeden ayrılır belki ama ben onu emzirmeden nasıl durabilirim diye çok düşündüm.Bu duyguyu belki bi kaç ay daha yaşayacağız.çok üzülüyorum.ama bir yandan da gece uyku bölünüyor.bir yolunu bulursan bana da söyle :)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

sermincim
tam sana yorum yazmak için oturdum. sonra üşendim. kafamı toplayıp bir post yazdım. belki faydası olur
sevgiler

füsfüs dedi ki...

ben de yeni kestim kızımı, bugün de bunula ilgili bir post yazmıştım seni gördüm
defne önce gece uyanmayı kestiği için benim işim biraz daha kolay oldu sanırım, ama gene de zormuş, kestim dediğin anda geri dönemeyeceğini bilmek insanı tuhaf bir ruh haline sokuyor

sinem dedi ki...

Sermin mail attım sana öpüyorum ve kusura bakma diyorum canım benim.

sinem dedi ki...

Sermin mail attım sana öpüyorum ve kusura bakma diyorum canım benim.

sinem dedi ki...

Sermin mail attım sana öpüyorum ve kusura bakma diyorum canım benim.

Sermin dedi ki...

Banu ben de hep süt azalacak o kendi kendine bırakacak sanırdım. öyle olmuyormuş.

Burcu evet haklısın yedikleri de bağışıklığı güçlendiriyor ama sütün içindeki immünoglobulinler hasta olmayı engellediği için dr 2 yaşına kadar emzirmemi önerdi.ama senin dr'un dediği gece emzirirsen büyüme hormonu salgılanmaz kısmı da aklımı karıştırmıyor değil hani.

Çiğdem üstte de yazdığım gibi dr. um emerse iyi olur ama emmese de olur dedi. ben de emzireyim bari dedim ama onadan önce benim duygusal bağım geliyor tabii.

Sermin dedi ki...

meral ben tamamen kesmek istemiyorum sadece gece ve gündüz sabah öğününü. yoksa gece uyurken emsin faydası olacska o da yeter. ama bababın devreye girmesi şart haklısn.

ilkiz 2-3'e ben de razıyım. zaten tatilde oluyor ne olursa. bütün düzen değişiyor.

Sermin dedi ki...

naile senin kreş mevzuu gibi bu aslında. çocuktan önce annein kabul edip alışması lazım :)

ayçaaas en bunu bana daha önce de söyleyip bütün uyuma hayallerimi suya düşürmüştün :(((

Neslihan yemesine etkisi olmuyorsa ve gece uyanmaktan muzdarip dğeilsen boşver keyfini bozma tontiğimin.

Sermin dedi ki...

Dijle ben hala o kararı veremedim işte,işin kötü yanı :(

Yeşim bakalım göreceğiz. çevremedki pek çok insanın gece kesince çocuk uyumaya ve yemeye başladı. umarım öyle olur biizmkiler de.

ayça aslında düşünürsen şurada 6 ay var hemen hemen. çok da değil aslında.

Sermin dedi ki...

Hülya yazın için çok sağol. sana yorum yazdım okursun şu gece emerse büyümez kısmı iyice kafamı bulandırıyor.

Füsun yazmışsın ya "son bir kez dah emzirseydim". kapordı beni o kısım. direk vazgeçtim ben bu durumdan.

Sinem aldım cnm sağolasın. mucks.

Gül dedi ki...

merhaba,
ben duruyu ancak 9 ay emzirebildim. keske daha uzun emzirebilseydim diye hala hayıflanır dururum. ama senin durumunu duyunca uykusuna feci duskun bir anne olarak kendimi sanslı da hissettim.
bu arada verdigin surece sut bir miktar azalsa da tukenmıyorç 5 yasına kadar emziren anneler var. (cahillikten sanırım)
gece uykusu herkesin bildigi uzere buyume hormonu acısından onemli. en azından gece kesintisiz uyku uyuyabilmesi icin acaba emzik versen emme güdüsünü tatmin edebilir mi? emzik alıyorsa ne ala. ama emzik almıyorsa bir de emzik derdi basa bela olabilir. ya da biberon seviyorsa su verebilrisn biberonla. biberon almıyorsa alıstırma bardagıyla midesini suyla doldursan acaba yeniden uykuya gecebilir mi? boylece en azından gece inatlasmanız azalabilir.
gunduz de ac kalkacagından kahvaltıyı belki daha istahlı yer.
bunlar benim aklıma gelenler.. her annenin kendi dogrusu cocugunun davranislarna gore bence..
doktora bir danismali elbet..
sevgiler,

Yelish dedi ki...

Emzirme konusudna cok tecrubem yok ben gece biberon veriyordum ama emzik vermeyi denediniz mi ?

Hulyadan sonra bende bu konu uzerine yazdim .Benim oglumun uyku sorunu hic olmadi , belki faydasi olur yazdiklarimin .
Ama hepsinin farkli farkli sorunlari var iste ...Bende yemek yediremiyorum mesela.Gecenlerde HELP diye attim kendimi bloglarin ortasina :)

Bu arada cok samimi birsey soyliycem ;
COK AMA COK GUZEL BIR OGLUN VAR - MASALLAH !!!!!!
Oglumun saclarina benzettim saclarini ,kestirince salya sumuk aglamistim :)

füsfüs dedi ki...

sermincim hazır değilsen emzir canım hiç kesmeyi düşünme
bak ben hazırdım ama değilmişim sanki
az kalmış zaten 2 yaşına, emme sayısını azaltmayı başarabilirseniz biraz rahatlarsın sen de

Sermin dedi ki...

Gül malesef çınar hiç emzik almadı.zaten alsa bir de onu bırakma derdi vard memenin üstüne. ama alsaydı gecelerimizi biraz olsa rahatlatırdı eminim.

Sermin dedi ki...

Yeliz çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş. sonra dönüp tekrar okuyacağım.
Bu arada Çınar adına çooooook teşekkür ederim :)
Gerçekten de saçlar uzunken oğlunla benziyorlarmış :)

Sermin dedi ki...

Füsun yok zaten gündüz bırakmamaya gece de belki bir ihtimal emzirmeye devam etmeye karar verdim. hazır değilim anladım. zor olacak ona da bana da. sağol öptüm

R. Berin Tuncel dedi ki...

merhaba,
çınarla bera arasında 3 gün var:)
dönemsel olarak benzer sorunlar yaşıyoruz sanırım.benim söylemek istediğim şey;her annenin sütünün kendine özgü olduğu..doktorların haklılık payı vardır elbette ama halk arasında 'sütü yaramak' denen bir şey vardır.bazı annelerin sütü bebeğe iyi bir gelişim sağlar.bazılarının ki yeterli olmaz.eskiden sadece anne sütüyle 2 yıl geçiren insanlar varmış.bence annenin gözlemi çok önemli.ben bir kaç gündür ablamla birlikteyim ve onun da 2 çocuğu var.oğlumun uyku ve yeme düzenini (düzensizliğini aslında) gördüğü için ,bana sürekli sütten kesmemi söylüyor.ısrarla.ben de reddediyorum.çalışmadığım için uykusuz kalmayı göze alıyorum.ben hala en faydalı gıdasının anne sütü olduğuna inanıyorum oğlumun.
sevgilerle..
bu arada çınar çok tatlı ve farklı bir havası var.maşallah ona..

esininbebekleri dedi ki...

bizim cadı kız emzirme dönemini gectiği için:) bu konu benimle ilgili değil.tek ilgilendiğim şu serseri bakışlar,
çınar ben seni yutucam bir gün.. elalemin cocugu özlenir mi yahu,özlüyorum ben seni:(