19 Ekim 2008 Pazar

7 aylık oldum





Tamı tamına 7 aylık oldu dün çokoprens. Her gün babasıyla aynı şeyi tekrar tekrar konuşuyoruz. "Ne de çabuk geçti değil mi?" diye. 1.ayında da aynı şeyi söyledik, 2. 3....7. ayında da.

Doktor kontrolümüz iyi geçti. 1 yaşına kadar olan en son aşılarımızı da olduk bitirdik. 5 ay daha cıs olmayacak ve ağlamayacak çokoprensim çok şükür. Her ay aşı stresini Çınar değil ben çekiyordum.

7. ayımız bitti ve ...
Hala ek gıdalara sebzeler dışında alışamadı. Bir tek öğlenki sebze emeklerini yiyor. Onun dışındakilerde kavgalıyız. Bu aydan sonra yemeklere et eklendi.

Desteksiz oturuyor ama çok uzun süre değil. Oturarak oyuncaklarıyla oynarken uzun süre oyalanabiliyor.

Ayakta bir yere tutunarak durabiliyor ve tam bir yerden bitme oluyor :)


Sürekli konuşuyor. Ba va va ba ba baa vaa... Ne diyorsa artık.

Eskiden sabaha kadar uyuyan çocuk 1 aydır gece en az 2 kez kalkıyor. Bu konuda Arda'nın doktorunun söyledikleri üzerine Burcu ile konuşmuştuk. Büyüme hormonu denilen şeyin gece 12-5 arası aç karnına salgılandığını söylemesi üzerine gece uyandığında emzirsem mi emzirmesem mi emin olamamıştım. Ben de uyku durumuma göre bir ağladığında emzirip yatıyor, diğerinde çok uykum varsa "hah işte aç uyuması lazım" diyerek yan çiziyordum. Bu konuda her doktor farklı düşünüyor olsa gerek. Bizimki1 yaşından sonra emzirilmeyi tavsiye etmediklerini söyledi. Çocuk eğer gün içinde alması gereken enerjiyi almazsa uyanabilirmiş. Tam da bununla alakalı olmasa da emzirmemi söyledi. O da büyüme hormonu ile açlığın alakası olmadığını söyledi. Zaten bu hormon kardeş sabah saat 4'te en yüksek noktaya ulaşırmış. Kafam iyice karıştı.

6 aydan sonra bebeklerin uyku düzenlerinin bozulmasının nedeni de enteresanmış. Anneden ayrılma kaygısı yaşadıkları için gece daha sık uyanmaya başlarlarmış doktorumuzun söylediklerine göre. Daha önceden duymamıştım hiç bunu. Çok hoşuma gitti :)) Anneeeeeemmm ben seni bırakır mıyım hiiiiç.

8. ayın ilk günleri ile beraber Çınar gaza geldi. Yerinde duramıyor. Eli dursa ayağı durmuyor derler ya aynen öyle. Ya eli ya ayağı kıpır kıpır. Bazen "birazdan uçacak sanırım" diye düşünmeden edemiyorum.

Bir yere gittiğimizde oyuncak bulamazsa çantamı hararetle karıştırmayı öğrendi. Çantaya şöööyle bir bakıp, gözüne çarpan şeyi alıp bir süre oynuyor ve sıkılınca onu fırlatıp yenisini alıyor. Zaten şu aralar onun için tüm nesneler potansiyel oyuncak. Çok güzel oynuyor değişik nesnelerle. Bunlar tuzluk, torba, mendil, bez, ip, çiçek yaprağı bile olsa.

Bakalım çok hızlı geliştikleri bu dönemde gelecek aya hangi güzel haberlerle gireceğiz.


Posted by Picasa

9 yorum:

Burcu dedi ki...

7. ayı kutlu olsun Çınar'ın. Çınar da emeklemeden yürüyecek galiba Arda gibi, boş yere emekleme arkadaşı aldım ben de :)

Ek gıdalarla kavgalı olmasına üzüldüm, daha çok seni uğraştıracağına, aman da kendi zevkleri de varmış da süt istermiş annesinden yerim ben onu :) sebze çorbası dışındakileri severek yememesi zor bir durum, gerçi 6 aylıkken ek gıdalara başlayan çoğu arkadaşımın bebeğinde aynı şeyi gözlemliyorum, alışkanlıktan mıdır nedir yeni tatları reddetme içgüdüsü oluşuyor sanırım. O yüzden Ardaya daha 4 aylıkken ufak ufak başladığıma çok seviniyorum. Gece beslenmesi konusunda da, bu aralar Arda çok huysuz, 3. dişini mi çıkarıyor nedir bilmem ama geceleri 2-3 kez uyanıyor son 3-4 gündür, bazılarında tekrar uykuya dalıyor, o da onu öpüp kokladığım zaman, ama bazılarında ıı-ıhh, ancak biberon maması ile sakinleşip tekrar uykuya dalıyor. Saat 00-05 arasında da olsak mama vermek zorunda kalıyorum istemeye istemeye. Ama okuduğum her kaynak, belli bir aydan sonra (genellikle bu 7. ay) gece beslenmesinin sakıncalı olduğu, açlıktan değil sadece alışkanlıktan bebeklerin geceleri uyandığı yönünde. Ama doğru demişsin her doktor farklı, ki ben bunu Arda'nın kendi doktorumuz bronşiolit olduğunu söylemesine kadarki geçen sürede gece acile götürdüğüm hastanedeki (Sözde Ankara'nın en iyi özel hastanesi) bir doktorun Ardaya bağırsak enfeksiyonu olmuş (!!!), bir diğerinin de menenjit olmuş(!!!) teşhisiyle daha iyi anladım! Sonuç olarak tek bir doktorla devam etmek ve onun yönlendirmesiyle bebek büyütmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Sevgiler..

gezicini dedi ki...

nice saglıklı güzel günler dilerim. ek gıdalar konusunda ise, ben nerdeyse her gün menü değiştiriyorum. hem sebzeyi hem de meyveyi devamlı değiştirmek lazım. bu arada, Ülkerin kavanoz mamalarını da özellikle meyve püreleri için tavsiye edebilirim.
sevgiler
gorki

Sermin dedi ki...

Gorkemcim ilk başlarda Milupanın meyvelerinden veriyordum biraz yiyordu şimdi onu da istemiyor. önce evde kendim yapıyorum istemeyince hemen bir tane milupa çıkarıp veriyorum yerse yiyor yezemse de çok üstüne gitmiyorum artık ne yapiiim.

Sermin dedi ki...

Burcu haklısın bence de erken başlamak lazım. bizim şanssızlığımız 5. ayda doktorumuzun tatilde olması oldu. yoksa biz de başlardık ama zaten 4. yadan itibaren tadlarına baktırıyordum ve seviyordu.
bilmiyorum diştend midir nedir artık. bu arada bizim de dişimiz çıkmış azıcık dr dedi. ama ben hala göremedim

Burcu dedi ki...

Aaaa hayırlı olsun yeni inciniz ondandır o zaman iştahsızlığı da huysuzluğu da.. Canım benim gerisi de gelir artık ard arda çıkar dişler...

Sermin dedi ki...

Ah ben de bi görsem şu dişleri. Ağzını açtıracağım zaman yemek vereceğim sanıyor ağzını sıkı sıkı kapatıyor sıpa.

Adsız dedi ki...

küçük adam,yerim onun popişini.Fazla ayakta tutma dedim ama ayakta durmakta pek yakışmış.
Bu arada aşıları bitmiş sevindim.Bende Selenayda 1 hafta önceden strese girmeye başlıyordum.Annelik işte.5 ay daha rahatız diyorsun.Doktorun atlayacağını sanmıyorum ama Bizim zamanımızda 9.ayda kızamık aşısı vardı sistem değişmiş mi? Bir ara Çınarın aşı takviminide alayım senden.Öptüm ikinizide.....

Sermin dedi ki...

Nurcancım doktor bitti dedi.1 yaşa kadar yokmuş. belki değişmiştir limdikş aşılar. ne de olsa arada 4-5 yıl var. bu arada dr dedi ki ayakta durmasının bir sakncası yok. çocuk kendisine zararlı olan hiçbirşeyi yapmaz zaten.

Adsız dedi ki...

ÇOK TATLI MAŞALLAH BENİM KIZIMDA ŞU ANDA 7 AYLIK SİZİN CANAVARIN GELİŞİMİNE BAKARAK AAAA BİZİMKİ GİBİ DİYORUZ MÜKEMMEL BİR SİTE GÜZEL BİLGİLER VE SON OLARAK ÇOOOOKKK TATLI Bİ KEÇİ :) ( BÖYLE KEÇİ YE CAN KURBAN )