26 Ocak 2010 Salı

Tuvalet Eğitiminde 1.hafta

Bir hafta önce bezimize veda edip, tuvalet eğitimimize başladık.

Aslında 3 ay önce yine başlamıştım. 2 günde bayağı da yol katetmiştik ta ki büyük tuvaletini lazımlıkta görene kadar.

"Anne gookuu" diye bacağıma sarılıp ağladığı anda bitirdim eğitimi.

Aslında beklenen birşey bu. Çoğu çocuk onu kolu, bacağı, ciğeri gibi vücudundan bir parça şeklinde düşünüp ayrılmak istemiyor ve lazımlığın içinde görünce korkuyor.

Neyse ki bizde ayrılmak istememe yaşanmadı.


Geçen hafta akşam ona artık bez takmayacağını, sadece uyurken bez takacağını söyledim. Tuvaletin sadece klozete ya da lazımlığa yapıldığını anlattım. Bir de tuvalet eğitimiyle ilgili bir kermesten aldığım bir kitap vardı, onu okudum ona.

İlk başta çok garip geldi ona ve akşam saat 6'dan 8.30'a kadar her 10 dk'da bir pantolonuna çiş yaptı. Ben pantolonunu yıkayıp, asıp, yeni pantolon giydirene kadar yenisini yapmış oluyordu. Bir türlü lazımlığa gitmeye fırsat kalmadı.

Normalde bu kadar sık yapmaz tabii. Değişik bir durum olduğu için bilerek yaptı kendileri :)

Ertesi gün daha seyrek olmakla beraber yine bir dolu pantolon değiştirdik. Ama o günün asıl skoru 2'ydi. 2 kez lazımlığa denk getirmeyi başarabildik.


Zaten önemli olan lazımlığa ilk denk getiriş, sonrası daha kolay işliyor.

Çünkü lazımlığa yaptığında eline çıkartma yapıştırdım, kapıya bir kağıt astım ve gülen çocuk çizdim.
Lazımlığını klozete kendisinin boşaltıp, ardından sifona kendisinin basmasına izin verdim ki sifona basmaya bayılıyor. Ennn önemlisi ise sifonu çektikten sonra çişiyle vedalaşma faslı oldu. Beraber el sallayıp, hoşçakaaaal demek lazımlığa oturması için bir sebep oldu.

Bir de tuvalet kağıdıyla pipisini silip, ardından ellerini yıkama fikri de çok hoşuna gitti tabii.

2. günde 15 dk'da bir tuvalete götürdüm. 3. günde 20 dk'da bir. 4. günde 30 dkd'a bir.Bu arada kağıdının üzerine sembol pekiştireç olarak ne istiyorsa onu çizdim.

4. günde pipisini tuttuğu zaman çişi geldiğini anladım. O gün sadece 1 kez kaçırdı. O günden bu yana ise her tuvalete götürdüğümde yaptı ve herhangi bir kaza yaşamadık çok şükür.

Şimdi saatte bir ya da her pipisini tuttuğunda tuvalete götürüyorum. Ya da soruyorum var mı diye. Ya yok diyor, ya da geldi diyip tuvalete koşuyor.

Uykuda ve dışarı çıkarken kilot şeklinde olan ilk adımlar bezini takıyorum ama onu kilot diye tanıttım. "Daha sıcak tutsun diye bunu giydiriyorum" diyorum. Gün içerisinde normal kilot giyiyor artık. Adam oldu be!! Çok hoşuma gidiyor.

Şimdi sırada tuvaletini söylemesi ve geceleri tutması var.

Çoğunlukla söyledikten sonra ve tutmayı öğrendikten sonra birdenbire geceleri de yapmayı kesiyorlar. Onu bekliyorum. Yoksa şu anda gece uyandırmak çok zor geliyor bana. Başaramazsak, kalkmayı deneyeceğiz.

Yazının özü: Popolara özgürlük!!!!!!!!!!!

39 yorum:

sule_bilge dedi ki...

tebrikler.geçmiş olsun.
popolara özgürlük,pişiklere veda :)
biz gece safhasındayız.kaldırmaya başladım.2 kez kaldırıyorum,bazen 2sinde de yapıyor,bazen 1inde.çözemedim henüz.

AYÇA dedi ki...

Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmissin ne güzel :) bizim kini adaptore bile oturtamiyorum. Aferin çınara benden de ona koca bir gülen surat :)

Yelish dedi ki...

Tebrikler
bende baslamak istiyorum kyazi cesaret verdi ama
ama su kacirma olayinda hafif zipladim....Yapacagiz artik , yolu yok
Bi de disarlarda cisi hele kakasi geldimi cok zor olacak ...
aaaah ah , senmisin hayatta umumi tuvalelere girmem diyen ..Yandim ki ne yandim ! :)

Esin dedi ki...

Allah kolaylık versin şermincim bu çocuk bakımının en zor aşaması bana göre....
Ömerin çiş yapmadığı yer kalmamıştı.
Bir de bu aşamada uzun vadeli yolculuklara çıkmayın.Biz çıkmıştık ,çok zor olmuştu.Bizi eğitimde biraz geriye atmıştı yolculuk.

Kıvır Anniş dedi ki...

Ahh ne güzel.Tebrikler.Deneyimlerinizin devamını bekliyoruz.Darısı başımıza.Daha tık yok.

Seren dedi ki...

Sermin'cim,epey yol katetmişsiniz ikinizi de tebrik ediyoruz.Biliyorsun Japon daha çok küçük ,ama yemeklerden sonra tuvalet adaptörüne oturtup gidenlere bye bye diyoruz biz de zamanı geldiğinde Tuvalet eğitimi için kolaylık olacağını umuyorum.Deneyimlerinizin devamını bekliyoruzzz.Svg.

Naile dedi ki...

Serminciğim hayırlı olsun canım. Çınarişkoma da kocaman bir aferim. Biz de havaların ısınmasını bekliyoruz artık.

Öpüyorum sizi..

Burcu dedi ki...

Aferim Çınarişkoma, evet bence de asıl zor olan gece eğitimi, çünkü yaş ilerleyip akılları erdikçe kendiliğinden de rahatsız olmaya başlıyorlar. Ben de havaların düzelmesini bekliyorum zira halılarıma kıyamıyorum.. :)

Ghanima dedi ki...

maaşallah ..ben çalıştığım için maalesef bu kadar ilgi gösteremiyorum bu konuda..yaza kadar bekleyeceğim sanırım..lazımlığına oturmayı seviyor ama henüz pantolonları indiremedik:)

cavidan dedi ki...

bizde popolara özgürlük veren gruptanız artık. gerçi ben yaklaşık 2 ay önce başladım. önceleri kaka ve çişimizde pek sorun olmadı. hatta gün boyunca hiç kaçırmadığı bile oldu. şimdilerde çişini söylüyor ama kakasından korkuyor. sonuna kadar sıkıyor. bazen kakası geldiğinde bez takıyorum yapıyor. son bikaç gündür lazımlığa yapmaya başaldı ama hala kokttuuu diyip duruyor. geceleri pek kaldırmayı düşünmüyorum. çünkü öyle alışabileceğini söylüyorlar. bazen kuru kalkıyor bazende yapmış oluyor. ama gün geçtikçe daha kuru kalkmaya başladı.
aferim çınara bu arada..umarım bi aksilik çıkmadan süreç devam eder. biz başardık sayılır.

sinem dedi ki...

Tebrikler arkadaşım ya işin yarısını çoktaan bitirmişsiniz. Ben evde olamayışımdan dolayı zorlanıyorum.Annem zamanı var diyor öylee bekliyoruz bakalım. Şöyle 1 hafta izin alsam bayağı yola sokacağım da o da şu anda olamıyor. Neyse öpüyoz seni ve sevimliyi...

banu dedi ki...

Sermin'cim hepinize hayırlı olsun Çınar'ın bezsiz poposu...
Gündüz 2 saatten daha uzun süre çiş yapmadan kalabiliyorsa gece de bezi bırakmaya hazırdır deniyor. Ben gece bezini bırakmaya hiç hazır değildim ama Mira takmayacağım diye inat edince bırakmak durumunda kaldım. Şimdi iyi ki hemen bırakmış diyorum; kendim yatarken gece 12 gibi sadece 1 kere tuvalet için kaldırıyorum. Korktuğun kadar acılı olmuyor diyeyim.
Biz bezli dönemlerinde de bezini üzerindeki kakayı arada bir tuvalete atıp, sifona basıp el sallıyorduk. Hoş biliyorsun lazımlıkla bayağı erken tanıştı Mira ama yazın bu işe başlamayı planlayan arkadaşlara şimdiden en azından bunu yapmalarını öneririm.

NiLaY dedi ki...

tebrikler valla bende cesaret edemeyen annelerdenim. Nil 21 aylık aslında zamanı ama ben de çalışan bir anne olarak yaza kadar bekliycem herhalde, çok korkuyorum nasıl öğrenicek diye :))

Merve dedi ki...

ohhh masallah cinaraaa, artik tam bi erkek olmuss tek engel sunnet...
Bende basliim diodum ama bi turlu cesaret edemiodummm, sayende acaip gaza geldim bende baslycamm calismalaraaaa;)

ÇINAR'IN OYUNCAK ÇANTASI dedi ki...

Tebrikler Çinarişkoya.. Çınar yaptıktan söylediği için ben daha cesaret edemiyorum. Sermincim senden bir ricam var. Ben Şubat ayı boyunca Ankarada olacağım. Tabi Çınçın'da. Bana Çinorişkonun doktorunun adresini verir misin?? Ankarada bildiğim bir doktor yok. Allah korusun hastalanırsa elim ayağıma dolaşmasın. Bu arada ben teyzemlerde kalacağım. Bizim evde de toplanmaya ne dersiniz?? geçen sizi çok kıskanmıştım ( ne terbiyesizim ) şimdiyse bana gün doğdu :))) Öpüyorum

K.T dedi ki...

Tebrikler. Bizim içinde öğretici oldu bu yazı. Teşekkürler.

Eylm-Sdnz dedi ki...

canım bende başladım 2 haftadır evde çiş yapmadık yer kalmadı:))ama şükür şimdi kendi çıkarıyor üstünü,sonra kilodunu oturup yapıyor..bitirince kendi siliyor kukuyu:)))ama gel gelelim gece bende bez bağlıyorum aslında bağlamamak lazım mış???..sen konunun uzmanı olarak efem varmıdır bi önerin???gece kaldırmayı denedim kıyamet kopardı uyukusu bölündü diye!!!

asıl mesaj;yerim ben o pi....yi kuzum benim kocaman bi afferin:))

Beliz'imin Günlüğü dedi ki...

maşallah çınar'a kocaman adam olmuş.sabır isteyen bir durum kolay gelsin

Yasemin Aktuğ dedi ki...

ay aferin çınara.
bu nisan mayıs gibi bende başlayacağım valla zor gözüküyor.

ilal dedi ki...

aferin çınara...takipeteyim...bizim daha o günlere çok var ama gözüm korkuyor....

Adsız dedi ki...

Sevgili Çınar'ın annesi ,
Bu yaşlarda öğreniyor olması çok büyük avantaj. Önümüzdeki yaz sezonu daha da öğrenir ve bir dahaki kışa iyice bezsiz girersiniz inşallah :)
Bu yılbaşında evime 5 bitmiş 6 yaşına girmiş oğluyla gelen arkadaşım beni Tuvalet konusunda her ne kadar şok etmiş olsada sonradan bizimde sıkıştırmalarımızla çocuğna 6 yasında bezi attırabildi 10 günde. Biberonda öyle. Çocuklarda tuvalet eğitimi büyük bir adım ,Bebeklikten cıkıp çocukluğa attıkları ilk adımların belirtileri. Umarım Çınar'da bir an evvel sizi üzemeden atar bezini
Sevgiyle Kalın
A.B

R. Berin Tuncel dedi ki...

tebrikler!..biz birkaç başarısız girişimden sonra ara verdik.bekliyorum bir işaret gelsin diye.yazıdaki metod harika,ipuçları için teşekkürler.hadi geçmiş olsun :))

mummy dedi ki...

Hadi geçmiş olsun bakalım,ben de baharı bekliyorum,biraz daha havaların ısınmasını..Aslında Ece'de de çok güzel sinyaller var ama benim çalışıyor olmam sıkıntıya sokuyor işi biraz..Neyse devamını da bekliyoruz yazının ona göre:)
Sevgiler..

Sermin dedi ki...

Şule Bilge'in annesi,
gece kaldırmak sıkıntılı. tabii çocuğun uykuda altına yapmasını pekiştirmemek için iyice uyandırmak gerekiyor. bu sefer de uykusu açılmış çocuğu uyutmak var tabii :) sana da kolay gelsin

Sermin dedi ki...

Ayça
Demek ki hazır değil Demir. sen yavaştan yavaştan adaptör yerine sevimli bir lazımlığa alıştırmaya başla bence.

Yeliz
Aslında çok zor değil. ilk 2-3 gun biraz sıkıntılı. dışarısı zor oluyor haklısın. katlanabilir adaptörler var ama biz henüz almadık. normal adaptörle geziyoruz yanımızda koca bir torba çeklinde. zor ama ne yapalım bu da cabası.

Sermin dedi ki...

Esin
Dışarıda kısa gezmelerde bile zor oluren yolculuğu düşünemiyorum. bir sure boyle devam napalım.

Toprak'ın annesi
Baslayinca gerisi geliyor. Niyet ettikten sonra gerisi geliyor.

Sermin dedi ki...

Seren,
Bez rahat oluyormus yahu. su safhayi atlatip da soylemeye baslayan kadar boyle dusunecegim sanirim. Japon'un tek çizgi gozlerini optum

Sermin dedi ki...

Naile
Canım size de en kısa zamanda bezsiz popolar diliyoruz.

Burcu
Deddiğim gibi canım aslinda halilara hicbirsey olmuyor. hele ki arda cok uzun sureli oturmadigi icin bunu dert etme bence :)

Sermin dedi ki...

Ghanima
O zaman haftasonu baslamak en iyisi. en zor kısmı evde seninle atlatır. zaten sonmrası çabuk geliyor

Cavidan
Tuvalet egitiminin en zor kısmı bu kaka yapmama kısmı. bir tavsiye kakasını yaptıgında ne kadar guzel oldugunu, harika yaptıgını falan soyle. bir de onu bir sekile benzet. sevdigi birsye mesela. aaa aynı arabaya benzedi falan diye abartılı tepkiler ver. (ne iiigrenc bir muhabbet oldu ama :)))

Sermin dedi ki...

sinem
annen varsa hiç dert etme. buyukler iyi beceriyor bu işi. tabii altına kaçırınca kızmamaları gerektiğini bir hatırlatmakta fayda var. eskiden kızarlarmış ya genelde şimdi buyukler gereksiz tepki verebiliyor boyle durumlarda.

Sermin dedi ki...

banu
ben de beklyrum kendiliğinden istememesini ama tık yok. şimdi yavaştan gecey geçeyim diyorum ben de. evet guzel bir oneri. şimdiden bezin uzerindeki kakayla tanışıp vedalaşması bazı çocuklar için faydalı olabilir.

Nilay
Yok öyle korkulacak bir durum değil bu yaa. sadeceilk 2-3 gun uzun bir sure tuvalette yaşıyorsun o kadar.

Sermin dedi ki...

Merve
benim bu yazım bayagı insanı gaza getirdi. yazı beklemey gerk yok. evler kaloriferli zaten. tabii yazın daha rahat olur ama yaza 2 yi geçmiş olur diye düşünmedim ben.

ÇINAR'ın annesi
tabii verebilirim. güven hastanesinde dr.emel atmaca doktorumuz. çok iyidir tavsiye ederim.
bunun dışında gelirsen görüşmeyi çok isterim. mail adresim ksermin@gmail.com
bekliyorum :))

Sermin dedi ki...

Kuzey Tan'in anneciği
rica ederim. Faydalandıysanız ne mutlu.

Eylem
uykuya yakın 1 saat öncesinden sıvı verme ve uyuduktan 1,5 saat sonra falan uyandır yaptır sonra bir daha kaldırma.bir de doyle dene bakalım.

Beliz'in annesi(Firdevs)
teşekkür ederim. siz atlattınız bu dönemi sanırım.

Sermin dedi ki...

YASEMİN ve iLAL
Yok yok korkmayın. O kadar da kötü değil aslında

Red Riding Hood
Doğru diyorsun bebeklikten çocukluğa geçiş için önemli bir adım. Arkadaşın bayağı bir geç kalmış. siz söylemesniz askere bezle yollayacakmış sanırım :p

Sermin dedi ki...

Sirar
Bazen başarısız girişimler oluyor. Bende yaşadım. ama doğru zamanda hiç yaşanmamış gibi tekrardan başlayıp başarıya ulaşabiliyorsun. biraz da annenin hazır olması lazım. yoksa bazen pes edesin geliyor.

Esra
Umarım yazının devamı güzel haberlerle dolu olur. darısı size.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Zeynep'le Tarifler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ÇINAR'IN OYUNCAK ÇANTASI dedi ki...

Serminciğim teşekkür ederim. Sanırım Mart ayı başında engeç Nisan ayında Ankara'da olacağız. Çınar'ları biraraya getirmeyi ve seninle tanışmayı çok isterim. Sevgiler

nilay çakmak dedi ki...

tuvalet eğitimine ben de ufaktan başladım ama hala bezini çıkarma cesaretini göremiyorum kendimde, yazı baya bi cesaret verdi açıkçası.yazıda bi pekiştireçten bahsetmişsin, nette bulamadım nasıl birşey kullandın acaba paylaşabilirsen ya da mail de olur çok sevinirim.
sevgiler,
Nilay