20 Temmuz 2009 Pazartesi

16 Aylık Oldum



1,5 yaşına 2 ay kala artık ciddi ciddi bebeklikten çıkmış, minik bir çocuk oldu Çınar. 15 aylık olduktan sonra daha bilinçli, bilerek! davranan çocuklar haline gelen bebişlerden biri olduk bile.

Bu ayında neler yapabiliyor:

Koşuyor, merdivenleri çok yüksek olmadığı sürece kenarlarından tutunarak çıkıyor. (Eğer benden kaçmayacaksa tabii) Benim onu yakalamamı istemiyorsa emekleyerek hızla çıkıyor merdivenleri.

Özellikle sitemizin parkında dönen kaydırak olduğu için çıkmasını istemiyorum ama benim geldiğimi görünce hızla tırmanıyor. Geri indiremeyince beraber! kayarak iniyoruz dönen kaydıraktan. Bunu defalarca tekrar ediyoruz, sıkılmasını bekliyorum ama sıkılmıyor da.




Tüm siteye rezil oluyorum tabii.İtiraf ediyorum çok zevkli ama bu tür işler için yaşlanmışım sanırım çabuk yoruluyorum.

Merdivenlerden tutunarak ve ayak değiştirmeden iniyor.

Birden fazla arabanın arasından "bizim arabamızı göster" diyince gösteriyor.

Kendince korkuları var. Mesela kaygan bir zemin üzerinde su birikintisi varsa ve Çınar tesaüfen onun üstüne çıplak ayakla geldiyse hiç kımıldamadan kaşlarını Küçük Emrah gibi kaldırıp ıııııııhh deyip yardım ister.. Düşme korkusuyla kılını bile kıpırdatmıyor. Ne demişler en iyi öğrenme, yaşayarak öğrenmedir.

Yemek yeme konusunda bir ileri, iki geri ilerliyoruz. Bazen yiyor bazen yemiyor. Şu aralar çatalla kendi kendine yemeyi keşfettiği için daha rahatım. Yemek yerken önüne domates doğruyorum o çatalla tek tek yerken benim verdiklerime de ağzını açıyor.

Ya da meyvesini doğrayıp önüne koyuyorum, o da çatalla tek tek yiyor. Yanında babası varsa ona seslenip her defasında ağzını kocaman açıp nasıl yediğini ona gösteriyor ve alkış bekliyor.

Uyku konusunda bazen sabaha kadar uyuyup, bazen 5-6 kez kalkıyor. Hala 4. dişliyiz. Sanırım zor çıkarıyor ve birden fazla çıkarıyor. Bu yüzden uykusuz gecelerimiz arttı. Özellikle gündüzleri bir yere gittiğimizde orada uyumayı reddediyor. Birşeyleri kaçırmamak için olduğunu düşünüyorum.

Bunun dışında arkadaşlarıyla bir araya gelince arkadaşının dikkatini çekmek için yaptığını düşündüğüm vurma davranışı var. Her defasında göz hizasına inip kesin bir şekilde "hayır vurulmaz. Hadi cici yapalım" diye uyarıyorum, birden fazla kez yaparsa ortamdan uzaklaştırıyorum.



Kullandığı kelimeler:

Anne, Baba, Anneanne, Dede

Adda, Mama, Meme, Aba (abla)

Abi, Bebe (bebek), Bala (balık), Ah (al)

Del (gel), Ti tak (tik tak), Gak gak, Ku /Ka (kuş)

Et ( İbrahim Tatlıses kıvamında, genizden), Aç, Attı

Ala (alo), Haşi (hapşu), Kı kı (dıgıdık dıkgıdık)

Bunun dışında "Ferhat" gibi kullandığı ama Türkçe'ye çeviremediğim kelimeleri ve ses taklitleri var.

9-18 aylar arasında görülen "jargon" Çınar'da da görülüyor. Jargon yetişkin konuşmasına benzer ses ve tonlama ile çocuğun yetişkin konuşmasını taklit ettiği bir ses çıkarma tipidir.

Çınar bunu o kadar çok yapıyor ki 19 Mayıs'ta Antalya'ya gittiğimizde restaurantta İngiliz bir teyzeyla amcanın yanına gidip hızlı hızlı birşeyler anlatmaya başlamıştı. Kadın inanamadı ve amcaya dönüp "oooo ne kadar da güzel konuşuyor "dedi. Kadın Türkçe bilmediği için Çınar'ın Türkçe birşeyler anlattığını düşündü. Ne bilsin Çınar'ın salladığını :))




Bu ayların dil gelişimi ile ilgili diğer bir noktada duyduğu bazı kelimeleri taklit edip bir daha kullanmamalarıdır. Bunun dışında ünlü-ünsüz birleşimleri ile kelime benzeri ama anlamı olmayan kalıpları hep aynı şeyleri tanımlamak için kullanırlar. Çınar'ın bir "o-a"sı vardır. Ağzını kocaman açıp o-a der ama ne için söylediğini hala anlayabilmiş değilim.

Boyu ve kilosunu bilemiyorum. Geçen ay 10.500 kg idi. Şu ara kendi tartımızda 11 kg gösterse de her zaman ondan daha az çıkıyor. 10.750 falan oldu sanırım.


Bu arada geçen hafta Haber Türk gazetesinde çıktık. Anne blogları bu sefer de gazetede vardı. Çok sevindik, mutlu olduk.

22 yorum:

gezicini dedi ki...

sevgili Çınar ve annesi,
ilk arkadaşımız olarak her zaman yeriniz çok özel. biz sizi çok seviyoruz.
nice 16 aylara inşallah!
sevgiler
gorki

Sermin dedi ki...

Görkemcim sağol. biz de sizi çok seviyorusss. ağır abimizi de çoook özledik. bi görüşsek de beraber yürüseler.

Burcu dedi ki...

İngiliz turiste çok güldüm, yazık kadın şok olmuştur, bu Türkler nasıl bir milletse daha bunların minikleri bile bıdır bıdır konuşuyor!.. Muhteşem Türkler..vb diye komplekse girmiştir :))

Ha bir de Çınarın şu araba göstermesine bayıldım, akıllı oğluşum benim. ki sizinle tanışalıdan beri sanırım arabanızı 6. kez falan değiştirdiniz.. Söyle Serkana çocuğun aklını karıştırmasın ayol! En son sırf tatil için bile araba almayı planlıyordu, aldı mı bari?

Sermin dedi ki...

:)) Aldı sanırım. Bugün şehir dışına gitti. dönüşte istanbul'a uğrayıp alacağım diyordu. orada bulmuş bir tane. daha bu ne ki. eskiden benimkini de sürekli değiştirirdi.

Burcu dedi ki...

:)) onu diyorum ya işte, yakında Çınara soracaksın: "hangisi bizim araba oğlum?" çocuk gösterecek, "evet oğlum o benim 1245. arabamdı ama şu anda sana 2857. arabamin hangisi olduğunu soruyorum!!" heheh :))

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

benim zuzu tam erkeksi olmuş amaaa:)

o dudaklarını yerimmm

AYÇA dedi ki...

nice nice aylara.Maşallah ne güzel konuşuoyormuş.Bizimki herşeyi anlıyorda konuşmaya gelince tık yok :) ya nazar değmesin çok tatlı çok yakışıklı...

Sermin dedi ki...

Burcu erkek ya kanında var. arabaya oturup vitesi değiştirmeye çalışıyor. bir meraklı sorma. gerçi genetik olabilir. ben de erkeklerle otur araba muhabbeti yap bayılırım. baba zaten malum. ee çocuk meraklı normal.

Sermin dedi ki...

Elçin sorma bu aralar tam erkek oldu haa..

Sermin dedi ki...

Ayçacım sağol. Senin bloguna konuşmayla ilgili biraz önce yorum yazmıştım bi bak istersen.

saricizmeli dedi ki...

İngiliz kadın fıkra gibi olmuş:))
Maşallah Çınar'a. Böyle güzel bir bebek olunca (hadi annesinin başarılı blogculugunu da yabana atmayalım:)) dergiler gazeteler peşini bırakmaz tabi;)

ZeyNes dedi ki...

Sermincim neyseki çıtı pıtı bir hatunsun da kaydıraktan kayman çok da tepki almıyordur.Zeynep çıkacak da kayamayacak diye aklım çıkıyor vallahi,düşünsene 90 kg beni kaydırağın tepesinde:)))Karaoğlan gittikçe daha yakışıklı oluyor:)

Naile dedi ki...

İngilizlere bende çok güldüm :)))

Maşallah Çınar'a.

Bu arada birilerine vuruyor diyince aklıma geldi. Geçen gün oturma odasındaki çiçeğe su verdim. Çiçek büyük salon bitkisi yani yüksek biyere koyma imkanım yok. Normalde pek karışmıyor ama su verdiğimi görünce gidip çamura elini buladı. 3 sefer kızdım elini yıkadım hepsinde de geri bir fırsatını bulup kaçtı karıştırdı. Böyle bir durumda ne yapmalı? Yapma demekten anlamıyor? Odadan çıkarsam da nafile geri dönüp gidiyor.

Sermin dedi ki...

Sarı çizmeli teşekkür ederiz :)) bütütn bebişler güzel ama di mi?

Sermin dedi ki...

İlahi Neslihan güldürdün beni. Hafif etine dolgunsun canım ne var ;)

Sermin dedi ki...

Nailecim bu tür durumlarda kesin olarak ne yapmaması gerektiğini birkaç kez söyleyip ardından yerien alternatif bir davranış koymak lazım. Şöyle ki Çınar da hep gider çiçekleri koparmaya elini toprağa sokmaya çalışır. Çiçekleri koparme yerine sevme davranışını yerleştirdim. Her dokunduğund a "çiçekleri seviyoruz cici yapıyoruz" diyip elimle yönlendirip ardından pekiştirdim. "aferin" diyerek. şimdi artık koparmıyor.

toprağa dokunma konusunda da aynı şeyi yapabilirsin. ya çiçeği svemesi, koklaması ya da saksıdan tutup bakması için yönlendirmelsin. ama ilk başta "toprağa dokunulmaz" diyip ardından söyle ne yapması gerektiğini.
bu arada "toprağa dokunma" deme sakın. sadece dokunulmaz de. unutm aki çocuklara asla olumsuzluk eki ile biten cümleler kurma yapma, etme gibi.daha çok yapar. bir de kızarak değil de kesin bir ses ifadesiyle. kızdığını anlarsa daha çok yapar.
bir de "çiçeğe dokunulmaz" sözünü her defasından söyleme. hep olumluya yölnedir. "hadi sevelim". ya da "sevmek istedin değil mi" gibi.
uzun ve karışık anlattım sanırım.
kolay gelsin cnm

Naile dedi ki...

anlıyorum, ama tabi bi de bu sabrı gösterebilecek bir anne lazım :) ya bi de unutmuşum söylemeyi tuniğin çok güzelmiş, çok yakışmış, güle güle giy :)

durununannesi dedi ki...

Öncelikle,ana-oğul çok şıksınız...
Annelerle daha zevkli herşey.Ben annemle evde ip atladığımı hatırlarım,çok eğlenirdim.
Yeni ayınız da hayırlı olsun.

Sermin dedi ki...

Naile eminim sende o sabır vardır. çocuk demek sabır demek. bunca zaman pek çok şeyi öğrettiğine göre bunu da başarırsın. baştan pes etme canımcım.
bu arada sağol. daha güzelleri senin olsun.

Sermin dedi ki...

Bige sağol. eskiden anneler küçük evlendikleri için çocukluklarını çocuklarıyla yaşarmış. annem hep anlatır. ablamla oturur arkadaşı gibi evcilik oynarmış. çok mutlu olurmuş.

Limonlu Turta dedi ki...

Ben Cıvamı, ördeğimi yerim yanaklarından. Kocamaan adam olmuş ta ingilizlerle sohbet ediyormuş. Ay, valla çok özlemişim. Ayalık'a dün geldik. Bir kaç güne kadar düzenimi kurarım diye düşünüyorum. Uzuun uzun yazacağım buralardan inş. Pek habersiz kaldım, sizleri de habersiz bıraktım farkındayım.
Çook öperim yanaklarınızdan,
ç.

Sermin dedi ki...

evet çiğdem uzun zamöandır sesin soluğun kesildi. artık herhalde ramazandan önce herkes toplanmış olur. öyle görüşürüz.