26 Kasım 2008 Çarşamba

Bebekler ne ister?



Erkeklerin cevabını bir türlü bulamadığı ama aslında biz kadınlarına cevabı çoook basit gelen "Kadınlar ne ister?" sorusundan sonra acaba "Bebekler ne ister?" diye düşünmeye başladım. Acaba onlar için de cevabı çok mu basit?

Uyku, oyun, yemek, giyinme, gezme... kocaman işer başarıyorlar aslında. Hepsinde kendi tercihleri oluşmaya başladı. Artık benim istediğimi yapan, istediğim yerde oturan bebiş değil o. O artık büyük bir bebek ya da anlayan, dinleyen ve yeri geldiğinde protesto edip istemediklerini bildiren, isteklerinin ardından bakan, gözüyle, eliyle işaret etmeye çalışan, kollarını kaldırarak "Beni kucağına alır mısın?" diyen bir çocuk.

Dün gece bilmem kaçıncı uyanmamızda Çınar'ı bir dik pozisyonda, bir yatar pozisyonda, sonra tekrar dik, tekrar yatar gibi kucağımda Çınar'ın koordinatlarına göre tutarken dedim ki "Allahım ne istiyor bu çocuk?". Hatta ona da sordum "Ooooooooooooolum ne istiyosuuuuuun" demişim. Sanki cevap verecek.

Ağlayarak uyandı. Önce pış pış pıııış pışşşş. Olmadı baktım kollarını kaldıra kaldıra ağlıyor ( Şimdi bunu bir velim ya da bir tanıdığım dese içinden derdim ki "cık cık cık. ağlayan çocuğun isteklerini her istediğinde yaparsan ilerde her istediğini ağlayarak elde etmeye çalışan davranış problemli bir çocuk sahibi olursun. Alma işte kardeşim alma, ağlasııın boooşveer".

Gecenin sessizliğinde o ses öyle bir kalın ve gür geliyor ki, çok sesleri geliyor diye papaz olduğumuz üst komşuya koz vermeyelim diye bir yandan da "şşşşşş" yaparak Çınar'ı susturmaya çalışıyorum, baktım olmuyor aldım kucağıma. Önceleri kucağıma yatırır, iki pış pıştan sonra hemen uyurdu.

Şimdi "ııııııııııııııııııııııııı" diye bağırıyor. Sanki ben alttan cimcikliyorum. Yok diyorum herhalde dik durmak istiyor. Dik tutuyorum tekrar ııııııııııııııııııııııııh diyip kendini kollarıma doğru atıp yatıyor. Hah oldu işte derken tekrar aynı sahne uzuuun bir süre tekrar ediyor. Sonra bir babasında bir bende şeklinde kucaktan kucağa gezen beyefendi aradığı pozisyonu yakalayıp huzura eriyor.

Tam parmak ucumuzda yatağa doğru yönelirken hafif bir "hışıııırrrt" sesi çıkıyor ya halıdan ya yatağın kenarına dokunan ayağımızdan. Ne kulak ama. O anda Çınar'da bir hareket var görülmeye değer.

Filmlerde kötü adam iyi adam tarafından öldürülür, sonra iyi adam tam arkasını dönüp gidecekken kötü adam bir anda gözünü açar ya ,Çınar da aynen uyurken bir anda gözlerini cin gibi açıp bize bakıyor ve ardından "ıııııııııııııııııııııhaaaaaaaaaaaaaa"...

Tablo aynen bir önceki gibi devam ediyor. Sonunda oğlum uygun pozisyonu bulup ya da "evet evet annemle babamı bezdirdim, artık uyuyabilirim" diye düşündükten sonra uykuya nihayet geçiyor. Madem kolumda uyuyacaktın niye 50 kere indir kaldır yaptırdın be yavrum.

Yemek konusunda da benzer şeyle oluyor. Hergüne yeni bir adet çıkıyor. Bu aralar da pütürlü şeyleri tükürme huyu gelişti. Önceleri severek yediği süreyi artık pütürlü yapıyorum. Onu da yiyordu. Birden bire 3 gündür ağzındaki bütün pütürleri diliyle itmek suretiyle çıkarma davranışı gelişti. Yemeğin hepsi pütürlü olduğu için doğal olarak hepsi tekrar dışarı çıkıyor. Buna da alışır ümidiyle ağzını açtığı müddetçe pes etmeden tekrar tekrar veriyorum yemeği ağzına.

"ağzımı asla açmam taaam mı!"

Şimdi istemediği yemek olunca ağzını kapatmanın dışında gözlerini de kapatmayı öğrendi. Kaşık ağzına gelince hem göz, hem ağız kapanıyor. Arada gözünü açıp bakıyor, eğer kaşı hala oradaysa gözünü tekrar kapatıyor. Bırak yemeyi, görmek bile istemiyorum demek istiyor sanırım :)))

21 yorum:

Burcu dedi ki...

Walla diğer bebekler ne ister bilmiyorum ama Çınar yemek yemek ve yatağında kendi başına uyumak istemiyooooo :))

Şaka bir yana Serminci, yemeyen çocuk hakikaten zor olmalı Allah kolaylık versin ama ilk ek gıdalara başladığında da böyleydi sonbra sebzelere bayılmaya başladı, bu döne de geçicidir, pütürlülere alışma süreci demek istiyorum. Gece uyanmaları hakkında bişey demeye gerek görmüyorum nedeni belli sen de biliyorsun. Özlüyor seni annesiiii, bırak da yanında yatsın bıcırık...

ELÇİN dedi ki...

sermincim çok hoşuma gitti okurken :)

tabi içinden diyorsundur kesin deli mi bu kadın yahu benim derdime bak bununkine bak .sıkıysa 1 gece bak bakalım gör gününü nasıl hoşuna gidiyormuş :)

ama benim damadım çoook tatlı ya :)

mummy dedi ki...

Yalnız değilsin Sermincim...Yemek konusunda çok problem yok bizde ama uyku aynen yazdığım gibi devam ediyo....Sanırım çocukların algıları açıldıkça uyumaları da zorlaşıyo...Bu arada özel eğitim öğretmenimisin?Geçen yazılarından bi çıkarım sadece...Merak ettim..

Esin dedi ki...

İlk fotğrafda bayıdlım yaaa,hakikaten çok güzel bir bebek çınar ....

aybike dedi ki...

Büyüdükleri zaman merak ve oyun isteği arttığı için böyle olabiliyor..Hasan Eren gündüz eğer evde misafir varsa kesinlikle uyumuyor.Galiba hayatı kaçırıyorum onlar bensiz neler yapıyolar diye düşündüğünden.Alışacak ama zamanla.Bebekler çok hassas.Bence geçici bi durumdur.Yemek konusunda da öyle.Hasan Eren de aynıydı.Ağzına pütürlü bişey gelsin anında diliyle atıyordu.Şimdi yapmıyor.Her dönem yeni huylar ediniyolar.
Allah yardımcımız olsun..

sevgilerr..

Sermin dedi ki...

Evet Burcucum alışıyor en azından artık meyve, kahvaltı ve yoğurtta biraz aştık. günü gününü tutmuyor.

Elçincim hoşuna gitti ha???? Neyse bizim gelin olunca sen de yazarsın bloga ben de o zaman sabaha kadar uyuyor olurum. Yazarım o zaman çok hoşuma gitti diye ;))

Sevgili Mummy çocuk gelişim uzmanıyım ama özel eğitimde çalışıyorum 10 yıldır. Sanırım sen de öğretmensin dş mi?

Esincim çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Aybikecim öyle umuyorum ben de. Umudum var ek besine geç başladık onun da etkisi var. ama 2 ayda yine de iyi aslında.
sevgiler.

Naile dedi ki...

Ay canım benim ağzı ile birlikte gözünü de kapatmasına çok güldüm ama tabi burdan bana güzel görünüyor seni baya zorluyordur bu durum. Erdem'e de kırk takla atarak yemek yedirdiğim için yemek yedirmenin zorluğunu çok iyi biliyorum aslında ben de. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

ELÇİN dedi ki...

sermincim ben rahatsızlığımdan dolayı bebeğimin olma ihtimali %50

ya tedaviyle olacak ki bu çok zor bir ihtimal yada hiç olmayacak

ve benim gibi bebeklere tapan biri için bu çok acı bir durum.

o yüzden bebeklerin her şeyi çok hoşuma gidiyor

aybike dedi ki...

Sermincim;
Hasan Eren anne sütü alırken normal kilo alıyordu.2600 gr doğmuştu.Dr ilk 6 ay hiçbişey verdirmedi.su bile vermedim ben.6 aydan sonra başladık.Bana herkes geç kaldın artık bişey yediremezsin diyenler şimdi şaşırıyolar...Şimdi ise boğazına takılır verme diyolar hayır atık büyüdü diyorum.Hakikaten herşeyi de yiyo.Büyük ısırık koparmışsa akıllı oğluşum direkt tükürüyor.
Alışıyolar sende göreceksin..
sevgiler..

Merve dedi ki...

Kesinlikle her bebek annesiyle koyun koyuna yatmak istioo:)
Yemeklerde isee damagına uygun yıceklerı yıyoo dıgerlerını öldürsende yemıoo:)çikolata ver nası yerr ama bi sebze corbasını yada yararlı bı yemegı tıka basa yedrırsınn:)

siyap dedi ki...

bu aylarda genellikle böyle durumlar oluyor ama ileride mutlaka daha iyileşiyor gece uykuları.
ben de yerine koyuyordum tam yatarken vııııyk!sonra tekrar...hatta bizim odada yatıyordu o zamanlar sırf yataktan ses çıkmasın diye yere yorgan atıp yattığım çok olmuştur.şimdi de hala sesten çok etkileniyor o yüzden odadan çıkarken çok sessiz oluyorum :))
kolaylıklar diliyorum sana canım.
sevgileeer...

sib dedi ki...

sermin oglusuna bayılıyorum:))
o agız kilitleme bizde de var..olmadı zaten zorla bir tane daha versem cıkarıyor busefer hepsini:(( ogretti sagolsun:)

buarada ben bloogu guncelledim ve sifreledim..bana mail atarmısın davet icin?sibeleldemir@gmail.com

sevgiler..
gorusmek uzere..buara cok yogun oldugum icin kendi bloguma da sevdiklerime de ugrayamıyorum ama vakit bulunca hemen bakayım dedim:)

çınara koccaman opucuklerr

Sermin dedi ki...

Naile gözünü kapatınca çok şeker oluyor yaa. Bir de tama kapalı tutamıyor kapalıyken kırpıyor gözlerini uzun kirpkilerini titrete titrete. o yemeyi değil de benim onu yiyesim geliyor.

Elçin ee iyi ya işte. % 50 şansın varmış. niye bardağın boş tarafını görüyorsun. Az mı yaaa % 50? olmadı tüp bebek falan yapamaz mısın?

Sermin dedi ki...

Aybike bir umut verdin. umarım öyle olur. durum çok da vahim değil aslında ama çok da çapır şupur yemiyor milupalar dışında.

Merviş :) bugün yemeği yerken ben de çikolatayı götürüyordum ;) dur bi deneyim tadına baktırayım dedim. şaıpır şupur yaladı. ardından bir kaşık yemek bir yalamalık çikolata şeklinde bitirdi çikolatanın hatırına sıpa.

Sermin dedi ki...

Serapcım evde yalnız olunca akşama kadar, alışıyorlar sesizliğe. mümkün olduğu kadar evde ses çıkardım hep müzikle uyuttum ama tek başına olunca da bağıra bağıra konuşamam ya. alıştı sessizliğe yani. ne yapalım artık o uyuyunca biraz daha dikkat edeceğiz.

Sibelcim o kusma işi bizde de bazen oluyor. bu sefer yedikleri de boşa gidiyor ben de ısrar etmiyorum. artık yediği kar ne yapalım.

Merve dedi ki...

bende o taktıgı arada uyguluyorumm..kandırıo gıbı oluyoruz ama napalım başka care bırakmıolar ki:)))

Sermin dedi ki...

Tuğranın da yemediği oluyor mu yafu?

Naile dedi ki...

Serminnn mail adresini aradım ama bulamadım bişey soracaktım..

Sermin dedi ki...

ksermin@gmail.com

Merve dedi ki...

sorma oluoo walla :)
sevmediği seylere zorla yedırıyorum..
Bişi sorcam bu bebek kravatlarını bulamıorumm hiç bi yerde rastladın mıı??

Sermin dedi ki...

geçen lcw de gördüm. bir de c&a kids istanbul'da var sanırım. orada da gördüm