27 Mart 2012 Salı

Çınar 4, Irmak 6

Mart ayı Irmak ve Çınar'ın gelişim basamaklarındaki önemli dönüm noktalarından biri oldu. Çınar çocukluktan iyice çıkıp "Ben kendim karar verebilirim. Siz karışmayın bana!" diyen koca bir adam, Irmak da gel gel yapan, karşısında sakız çiğnerken ağız hareketlerini taklit eden koca bir abla oldu.

Kreşte- Donmuş surat aynen böyle
Çınar bu sene doğumgününü önce kreşte sonra oyun grubu arkadaşlarıyla kutladı. Bir Çınar klasiği, pasta gelince dondu kaldı yine.  Utandı, sıkıldı, mimik bile yapmadı. Üfledi, ardından sanki içine başka biri girmiş gibi bitmek bilmeyen enerjisiyle koştu, atladı, zıpladı. Bu nasıl bir enerjidir, nasıl bir harekettir anlayamadım. Bir insan evladı hiç mi yorulmaz!


Son yazımdan sonra ne kadar geçti bilmiyorum ama Irmak'ın yeni becerilere sahip olmasına yetecek kadar bir süreydi ki bu bebekler her geçen gün yeni beceriler öğrenmiyorlar mı!
Hep söylüyorum. Üzülüyorum büyüdüğüne. Çok çabuk, çok müthiş bir hızla büyüyor. Hep böyle kalsın, hep 6 aylık olarak kalsın. Hiiiç büyümesin.
Hatta hem 6 aylık olup, hem de ek besinlere başlamamış olsa tam olur. Emzir, emzir, oynat, gıdıkla, mıncıkla, kokla...

Malesef ek besinlere başladık. İlk çocuğu ek besinlere başlayacak olan her anne nasıl heyecanla bu ayları bekliyorsa, ikinci de öyle olmuyor valla. Aksine, kahretsin yine ek besinler başlıyor diye düşünüyorsun.
Çünkü biliyorsun ki yedi, yemedi, ne pişirsem, ne zararlıydı, ne yararlıydı, ay tarif bulayım, ay bu alerjikti, ay bunu bu ay yiyemezdi, yuttu, yutamadı, püresiydi, cam rendesiydi, rondosuydu, oldukça gıcık bir dönem.

İlk bebekte "Çocuğum büyüyor" hevesi oluyor ek gıdalara başlarken. Ama ikincide bir o kadar rahatsın. Doktor yoğurta başla mı dedi, hemen gidiyorsun hoooop dolabı açıyorsun.  Hazır yoğurttan veriyorsun. Oldu da bitti maşallah!










İlkinde ise hemen başlayamazsın, çünkü ev yapımı yoğurt evde yoktur. Aman günler öncesinden hangi sütle yapacağına karar ver. Yoğurt mayala. Kasıyorsun yani.
Gerçi ilk denemeden sonra ben de sağlıklı olsun diye hep kendim mayaladım o ayrı. Ama eğer evde yoksa hazır yoğurttan da verdim. Hazır yoğurt yedirdim diye kendimi kahretmedim.

İlkler, ilk meyve, ilk çorba, ilk sebze hem törenle verilir. Bunda böyle olmadı. Çorba yap, yerse yer, yemezse çok ısrar etme. Çünkü biliyorsun ki yemezse zaten hiçbir zaman yemez, Sen ne kadar zorlarsan o kadar yemeyen bir çocuk olur. Alışıktan sonra yemeye başlarsa şanslısın, yemezse yemedi diye kendini yediğin, sinir yaptığın yanına kar kalır. O yüzden stres yok.

Irmak şimdilik kahvaltı dışında seviyor gibi. Bu sefer kendi doktorum söylemeden önce ( 6 aydan önce) internetten bulduğum tariflerle, Dr. Alev Kutlu'nun verdiği programı uyguladım. Bizim doktorumuz 5-6 ay arası sadece yoğurt ve meyve vermişti. Ben çorbalara başladım bu dönemde.
İyi de oldu, daha rahat alıştı. Ben 6. ayı beklememe taraftarıyım. Zaten 5,5 aya kadar her ay aldığının aksine çok az kilo aldı. 150 gr kadar.

Bir de Çınar'ın zamanında domates yasaktı ve doktor karışım veriyordu kahvaltıda. Artık domatesin alerjik olmadığı düşünülüyormuş ve bebeklere serbestmiş. Kahvaltı ise ayrı ayrı. Karışım yasak.

Hatice'ye değil neticeye bakarsak yeni bir dönem başladı bizim için artık. Irmoş büyüyor, Çınar yeni çıkacak kanuna göre seneye ilkokula başlama yaşına gelecek (ben göndermeyeceğim o ayrı).

Tıkır tıkır işliyor zaman. Hepimiz için. Hızlı ama bir o kadar zor ama kat kat güzel.


Çınar palyaçodan korktuğu için yanında makyaj yaptı

27 yorum:

Seda dedi ki...

Çınar'ın doğum günü,yeni yaşı kutlu olsun, Allah her iki evladına da sağlıklı,mutlu güzel bir ömür versin Sermin..

çok güzel bir yazı olmuş zevkle okudum,eline sağlık..bu arada yeni çıkacak kanuna göre ben de ilkokula göndermeyi düşünmeyenlerdenim..

gezicini dedi ki...

hem erkek hem de kız annesi olmak muhteşem olmalı! ikisine de uzuuuun ömürler, sağlıklı yıllar dilerim.
sevgiler
gorki

Adsız dedi ki...

Merhabalar ,
Yeni yaşınız hayırlı uğurlu olsun , nice yaşlarınız olsun...

Rica etsem bana fotoğraf makinanızın markasını belirtebilir misiniz ya da hangi markaları ve modellerini önerirsiniz , şu an yarı prof.bir makinam var daha iyi bir makina için hangisi olsun arayışındayım. Teşekkürler. Betül...

Tarkanın Annesi dedi ki...

Çınar!a mutlu nice yaşlar diliyorum herşey yolunda gibi görünüyor umarım hep böyle güzel günler yaşarsınız. Bu arada hakikaten Çınar pasta önünde dediğin gibi pek bi somurtmuş okuyunca yazıyı nedenini anladım:)

Burcu dedi ki...

Oooofffff Sermin oooffff. şu okul mevzuunu okudum postun sonunda yine daraldı içim. kanuna göre aileye bırakılıyormuş başlatmak ya da başlatmamak ben de seneye de kreşe gönderip eski usul 2 sene sonra anaokuluna göndermeyi planlayanlardanım. Doğum gününüz bence çok güzeldi, az kişiydi ama çok nezihti. daha nice yılları olsun Çınarişkomun. Irmoşuma da söyle açsın ağzını hazır yiyebiliyorken bolca yesin, ileride çok diyetle rejimle uğraşacak çünkü :))

Itır dedi ki...

Sermin, aynı şeyleri ben de yazmıştım; yogurt verebilirsin dediklerinde dolabı açıp AOÇ yoğurdundan tattırmıştım ve evet aynen senin gibi düşünüyorum; oldukça gıcık bir dönem!

Daha da gıcık bir dönem okul yaşı tartışmalarıyla başladı hepimiz için, benim kafam karışık, yukarıda Burcu'nun dediği gibi 2 sene sonra anaokulu nasıl olacak anlamadım, 72 ay üst sınır diye biliyorum, bu durumda bizimkilerin 2013-2014 öğretim yılında 1 e başlamaları gerekiyor sanırım...tabii keşke Burcu'nun dediği gibi olsa..

kutlu olsun yeni yaşınız!

ps: cevap malimi isteriiim! ;)

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

okul konusunda bir eğitmen olarak ayrı bir yazı bekliyorum senden sermin. 6 yaşında bir çocugun ilkogretime başlaması sence mantıklı mı? bilimsel gerekçelerini de anlatırsan hepimiz aydınlansak.

yogurt olyını ıtır'ın blogunda da okumuştum neredeyse aynı cumlelerle :) demek aklın yolu birmiş. acaba bu rahatlık yuzunden 2.bebekler daha iyi uyuyor, daha iyi kendilerini oyalıyor, daha az sorun yaratıyor olabilir mi?

annesiningülü dedi ki...

Minik beyin yeni yaşı kutlu olsun :)
hep mutlu mesut olsun inşallah
küçük hanıma da öpücükler :D
ben 2 çocukla hayata o kadar özendim ki hemde bir rahatlama var diyorsunuz ya, geliyor bizim ikinci :)

esra-emir aydin dedi ki...

Çınar kuzusunun yeni yaşı kutlu olsun.inşallah daha nice mutlu yaşlarını görürüz uzaklardan..:))
Çok güzel bir doğumgünü olmuş,sevdiklerinizle beraber..Irmak kuzusunu da unutmamak gerek..çok tatlı,tam sıkıştırmalık olmuşşş..
sevgiler

saricizmeli dedi ki...

Büyüttük çocukları Sermin:))
Nice mutlu yaşlara...

bahriye-krm dedi ki...

çınarın yeni yaşı kutlu olsun...dilerim sağlıklı,mutlu,huzurlu,başarı dolu yıllar onunla olur...
sevdiğim ankara'lı anneler ve çocukları bir arada...çok güzelsiniz...
ah şu okul konusu...kafam karman çorman :(

alev ertürk dedi ki...

yeni yaşı kutlu olsun yakışıklı prensin :)) ırmoş prensesini de öpüyorum bolca :) çok güzel bir ailesiniz allah nazarlardan korusun ve mutluluğunuz daim olsun inşallah..

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

Ben bugün öğlen yorum atmıştım ama telden atınca uçuyor yorumlar :)
Nice mutlu yaşları olsun yakışıklının.
Irmoş nasıl güzel nasıl tatlı öyle. Kırkbir kere maşallah kuzuya. Okul konusu benimde kafamı karıştırıyor. Önce şu bez işini halledelim de okulu kusur kalsın :)) Ama kesinlikle 5 yaşı düşünmüyorum.

dijle dedi ki...

Sermin'ciğim; önce Çınar'cığıma sağlıklı uzun ve dularınca bir mür dilerim.Irmak kızımın daha nice nice ayları olsun sağlıkla büyüsün.

Güzel ailenizde;hep sağlık ve huzur olsun

Sevgiyle kucaklarım

terspabuclar dedi ki...

uzuuun aralıklarla yazdığındanmıdır yoksa dönemlemi alakalı bilmiyorum ama çınar çok değişti büyüdü abi oldu maşallah..
ikisinede maşallah yeni yaşı kutlu olsun hep ama hep mutlu olsun

Sen Gelince dedi ki...

Oyyy iki kuzuyu da yerim ben:)
Okul konusu beni de çok kasıyor. Kararımı da bugünkü postumda paylaşmıştım:) Nilsu 75 aylıkken başlıyacak inşallah:)

KIRMIZI BİSİKLET dedi ki...

Öncelikle Çınar'cığın ve ırmak'ın nice nice mutlu yılları olur inşallah.Okula başlama yaşını da değiştirmeleri bir hayli tuhaf oldu.Bakalım yararı yada zararı ne olacak.Çocuklarınız ile mutlu bir ömür dileğiyle :)

neşe dedi ki...

Merhaba Sermin, Doğum gününüz kutlu olsun. Irmak 6 aylık oldu demek. Ben hala geleceğim. Çok hastalandık bu yıl o yüzden bir türlü denk gelmedi. Bizim de 4 'ün de doğum günümüz.1 yıl nasıl da geçti. Bir kaç gündür aklımdasın.En kısa zamanda görüşmek üzere.

AYÇA dedi ki...

Mutlu yıllar canim. Hep beraber saglikli, mutlu, uzun yillar olsun...

Sermin dedi ki...

Arkadaşlar
Hepinize tek teke cevap yazamıyorum çok özürdilerim. Çınar yeni yaşının ilk haftalarını hastanede geçirdi. Çok zor günler geçirdim, psikolojik ve fiziksel olarak çok yoruldum. Yorumlarınızı okudum ama vakitsizlikten cevap yazamadım. Hastaneden çıktık çok şükür ama Çınar evde olduğu için çok sıkışık durumdayım.
Tüm dilekleriniz için teşekkür ederim. Yeni yaşımız sağlık getirsin bize ve tüm çocuklara inşallah.

Sermin dedi ki...

SEvgili Betül,
Makinem Nikon d90 ama biliyorsundur ki makine ile birlikte lens de çok önemli. Ben bu fotografları nikkor 24-70 ile çektim. Tavsiye ederim muhteşem bir objektif. Şu anda elinizde ne olduğunu bilirsem makine önerimi daha kolay yaparım. Ben satıyorum makinemi. bilginiz olsun ;))

Adsız dedi ki...

slm bu hafta sonu sizi nata vegada gördüm ^-^ çok şekerdiniz maşallah..buradan hep takipteyim ama selam vermeye çekindim. Çınar çok tatlı ve akıllı bir çocuğa benziyor siz de hiç yeni doğum yapmış üstelikte 2 çocuk annesi gibi durmuyorsunuz..gayet formda ve bakımlı..sizleri çoook seviyorum
"zeren"

Sermin dedi ki...

Merhaba Zeren,
Öyle mi keşke tanışsaydık. Evet 1 Mayıs'ta oradaydık :)) demek uzaktan öyle görünüyorum. Çok mutlu oldum. Özelikle de "formda" kısmına. tekrar teşekkürler. sevgiler

Yasemin Aktuğ dedi ki...

Sermin merhaba, uzun zamandır yazmıyorsun. Herşey yolundadır umarım.
Sevgiler.

Esra Öztürk dedi ki...

merhaba ben blogunuzu yeni okumaya başladım oğlum 9 aylık oldu ve google'da aratırken Çınar'ın 9 aylık olduğu postunu okudum :)) birde baktım Irmak'ta katılmış aranıza maşallah.Bu arada bende 2 sene sonra 2.bebeği düşündüğüm için 2 çocuklu olmanın nasıl birşey!! olduğunu sizden de okumak isterim ama mart'tan beri yazmıyorsunuz herşey yolundadır umarım tek çocuk hiç çcouk 2 çocuk çok çocuk evet ama peki ya ayrıntılar :))

Sermin dedi ki...

Yasemin,
herşey yoluna girdi. araya zor günler girmişti. Ama yakında burdayım. Merak ettiğin için sağol. sevgiler

Sermin dedi ki...

Sevgili Esra,
Hoşgeldin.. Yakın bir zamanda tekrar yazmaya başlayacağım ama inan vakit bulamıyorum şu aralar. 2 çocuk mu? Hem çok güzel hem çok zor. Ama kıymetlin 1 tane iken 2 tane oluyor işte. Bundan daha güzel ne olabilir ki!!!
Sevgiler