13 Eylül 2010 Pazartesi

2,5 Yaş Dil gelişimi


1,5 yaş civarında kelimeler birleşimlere dönüşüp cümle olma yolunda ilerlerken konuşmaları çok hızlıdır. Ardı ardına bir sürü kelimeyi bir başından bir sonundan söylemeye çalışıp arada hiç es vermezler. Yakaladığın hecelerden ne söylediğini anlamaya çalışırsın. Nedeni? Zihinsel gelişimleri atak yapmıştır ve konuşma gelişiminden daha öndedir. Çocuğun söylemek istedikleri kafadan hızlı bir şerit gibi geçer, uçuşur.  Kelime dağarcığı zengindir. Hepsini kullanmak ister.


Sonra bebişler büyür büyür dana kadar olur. 2 yaşını geçer. Birden bire konuşmaları çok yavaşlar, ağııır ağıııır, can çekişir gibi konuşmaya başlarlar.Sanki yavaş konuşma moduna geçerler. Kelimelerinin son heceleri uzuuuun uzuuun söylenir.çç Bir kelimeyi doğru şekilde ifade edebilmek için 4-5 kez tekrarladığı olur. Amaç cümleyi doğru şekilde ifade etmek istemesidir.Nedeni ?Konuşma gelişimi zihinsel gelişimini yakalamıştır.

Çocukların bu dönemlerine bayılırım. Çok ama çoook tatlı olurlar. Bazen onları dinlerken bir türlü sonunu getiremedikleri 6-7 kelimelik cümleleri doğru ifade edebilmek uğruna tekrar tekrar söylerler ya içime birşey oturur. Hiç bitmeyecekmiş gibi gelir.
Cümlenin sonu gelir, çocuk rahatlar sen rahatlarsın.
Tam bıcır bıcır oldukları dönemdir.
Biz şimdi tam da bu dönemdeyiz. Çınar'ı konuşurken izlemeye bayılıyorum.
 Çok ciddileşiyor ve bu anda büyümüş de küçülmüş gibi görünüyor..Boyundan büyük laflar ediyor. Eskiden "istemiyoYum" tarzındaki ifadeler artık "istemiyoğğRğum" tarzında oluyor. R ile Ğ arası. Beyaz gibi söylüyor aynı. Bir de sonra yoooo RĞĞĞ ummm diye baskılayıp uzatarak söylüyor ki gel de ısrar et.


Şu ara her cümle "istemiyorum" la bitiyor. Müthiş baskın bir karakter oldu evde. Ne söylense yapmak istemediğini belirtiyor. 
Şeni öpmek istemiyoğğrrum, sarrğğrılmanı istemiyorrrğğrum, uyumak istemiyorrğğrrum, yemek yemek istemiyorrğğrruum, eve ditmek istemiyorrğğuum, dışayı çıkmak istemiyorrğğrrum......


Fotolar Emre Jr-Sibel'lerde bir iftar yemeği... Demir, Arda, Emre Jr ve Çınar.
Terasta onlar için hazırlanmış mini sinema salonunda film izlediler, tatlı yediler, oyun oynadılar. Çok keyifliydi. Büyüdükçe paylaşımları artıyor. Hem onların hem bizim.. İyi ki varsınız.

14 yorum:

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

bunları söylerken o dudaklarının şeklini tahmin edebiliyorum benim damadın :)

AYÇA dedi ki...

Hihhhhh resimleri görünce icim ciz etti... En yakın zamanda goruselim.

Cinar...konusmasida çok tatlı, soruları da...:)

İkizBebek dedi ki...

çok tatlılar, sinema olayı süper olmuş.

Burcu dedi ki...

"istemiyoğğğuuummm" lara bir de "ben kendim"ler ekleniyor bu dönemde, ya da mesela "bak balık yüzüyor"a karşı verilen cevap "yüzmesin" oluyor. olumsuzluk ekleri mutlaka her cümlede kuruluyor. iftar çok güzeldi, iftar sonrası teras daha güzeldi. Emre'yi bu muhteşem fikrinden ve başarısından dolayı babaların babası seçiyorum. :)

Naile dedi ki...

sinema fotosuna bayıldım.

erdeme ne söylesek hemen arkasından "ben dee" diyor şimdi.

Gel kapıyı açalım
ben deee açıcım

gel balıklara yem verelim
ben deee vericim

(kitap okurken)ali annesiye ekmek almaya gidecekmiş, şapkasını takmış
ben deee takıcım


diyeee gider :)))

NiLaY dedi ki...

biz de aynı dönemdeyiz ve ne sorarsam sorayım ilk cevap HAYIIIIIII :) ardından da tabiiki HAYIIII sen DIIL BENNN :)

Anne İş'te dedi ki...

Değil mi ama;hiç susmasalar :))))ve ben...ben...ben....istemiyorum..istemiyorum..

anne kaleminden dedi ki...

ben de bayılırım çocukların bu dönemine :)

Burcu Çalışkan dedi ki...

yaa siz anneler bu miniklerin triplerini anlatıyor fotograflıyorsunuz ben okurken bile bayılıyorum siz sürekli yanlarına yemeden nasıl duruyorsunuz o lokumları :))

Sermin dedi ki...

Eliçinciğim fotolardan birinde de aynen o şekilde dudaklar. pembiş pembiş ve ördek gibi :)

Aycacım. güzel bir aksamdi. yine yapalım. terasımız yok ki :( neyse sosis partisi ile çeşitlendiriyoruz hafta sonu.

İkiz Bebek
Teşekkür ederiz. evet güzel bir fikirdi. her ne kadar tv seyretmesinden hiç haz etmesem de arada bu tür atraksiyonlar iyi geliyor.

Sermin dedi ki...

Burcucum,
aynen her söylenen söze muhalefetler. bazen de bilerek kızdırıyorum iyice deliriyor. ileride anlatır güleriz. bu halerini özleyeceğiz seneye :(

Nailecim
evet evet bir "ben, benim, ben de"dir gidiyor. bir de bizimkilerin başında "ama" var. "ama beeen" diye başlıyor genelde.

Nilaycım
Kız çocuklarının ki daha bir eğlenceli oluyor gibime geliyor. ne de olsa erkeklere göre daha plancı ve cinler. büyümüş de küçülmüş oluyorlar. sevimli cimcimeler.

Sermin dedi ki...

Dijlecim
Bir gün bunlar da bitecek :(

Anne kaleminden sen birini atlatmış birini de yaşamak üzeresin sanırım. kolay gelsin :)

Burcu
Yemiyor gibi mi duruyoruz. günde 5 posta:D

Seda dedi ki...

çok tatlı oluyordur eminim konuşması, video da olsa :)(benim oğluşum henüz başlamadı da hevesleniyorum galiba:)) mesela çınarcığın doğumgününde "bi daa yak" diye diye mumları üflemesi hala aklımda:) maşallah O'na

Sermin dedi ki...

Sedacım evet konuşma dönemleri ayrı bir şeke roluyorlar. artık siz de 2 ya yaklaşıyorsunuz. yavaş yavaş başlarsınız konuşmaya. ne tatlı bir oğluş öyle o yaa. bayıldım maşallah. koyarım senin için bir video :)