7 Eylül 2009 Pazartesi

Çok sportifiz

13 gündür elim klavyeye gitmiyor bir türlü. Çınar'la ilgili o kadar çok şey var ki yazacak. 13 gün öncesinden gelen uykusuzluk, emme sevdası bu 10 günde ishalle taçlanınca Çınar 500 gr kaybetmiş. Tabii iştahsızlık son sürat devam ediyor.

Geçmek bilmeyen ishal sonunda dün geçti. Doktorumuz diştendir dedi ama çok da emin olamamıştı uzun sürdüğü için.

Meğer 3 diş birden çıkarıyormuş böcüğüm.
2 tanesi çıktı şimdi çok emin olmamakla beraber azı dişini görür gibiyim, patlayacak yakında sanırım.

Ben bu arada Ferber yöntemi ile ağlatmaya bırakmaya karar vermiştim. Diş sancısından uyanıyormış iyi ki uygulamamışım dedim ama hala da vazgeçmiş değilim.

Tek sorun diş sancısının ne zaman geçtiğinden emin olabilmek. Alışkanlıktan mı, sancıdan mı? Neden uyanıyor nasıl anlayacağımı bilemiyorum.

2 gündür 3 ile4.30 arası 5-6 kez uyanıp sonra 9'a kadar uyuyor.
Düzen müzen kalmadı.


Zayıflığı dışarıdan çok anlaşılmasa da kaburgaları sayılmaya, bezi popuşundan düşmeye başladı. Bir küçük beze mi geçsek diye düşünmüyor değilim.
Yese kilo almıyor diye üzülmeyeceğim. Tek sıkıntım gıdasını alamaması.
Yoksa Sinem'in Zülal'e uyguladığı yemeyince sallamama modelini uygulayacağım. Biraz toparlanmasını bekliyorum. Vücudu iyice zayıf düşecek diye korktuğumdan uygulayamadım.


3 hafta önce başladığımız tuvalet eğitimi de ishalle beraber noktalandı. Aslında hiç yapılmaması gereken birşey yaptım, ara verdim. Aslında birazcık adaptöre, tuvalete alıştırma eğitimiydi benimki. Bu hafta ya da önümüzdeki hafta bezi tamamen atıp, hiç dışarı çıkmayıp kampa sokacağım hem kendimi, hem fındıkkurdumu.
Zira hazır olduğunun belirtilerini veriyor. Yaptıktan sonra ya da yaparken bezini turarak ka-ka diyerek gösteriyor.
Yaparken kıyıya köşeye saklanıyor.
Bezini bağlatmak istemiyor. Hep bezsiz gezeyim diyor.
Sadece tek sıkıntımız adaptör, lazımlık vb. türevlerine oturmak istemiyor.
Lazımlığa hiç ama adaptöre bir süre oturuyor fakat çok çabuk sıkılıyor.



Neyse, biraz toparlandığımız için hafta sonu oyun grubumuzla beraber My Gym deneme dersine katıldık. Çok keyifliydi.
Yabancıların yanında ürkek ördek moduna geçip, kucağımdan inmeyen Çınar orada beni tanmadı bile.
Özellikle jimnastik sonrası Mini Town'da oynarken keyfine diyecek yoktu.
Hepimiz üye olduk. Havalar soğuyunca haftada 2 gün My Gym'e önce spora sonra Mini Town'da onlar oynarken ayaklarımızı uzatıp dinlenmeye başlayacağız. Ekim sonu gibi.







Havalar soğuyana kadar 1-2 ay geçip, bilişsel olarak daha büyümüş olacaklarından daha bilinçli katılacaklarını düşünüyorum.

Şimdi hem küçük olduklarından hem de merak ve keşfetme duygusunun ağır basmasından dolayı arada kaçıp kaçıp salondaki aktiviteleri keşfetme telaşındaydılar.

Çınar özellikle top havuzundan çıkarılmaya gelemedi. Sürekli ona tırmanmaya çalıştı.
Bir de trambolinde zıplamaktan çok keyif aldı. Diğer tüm bebişler gibi.

Bir ara ben de çıktım. Sevdikleri kadar varmış :) ehe





My Gym'de her çocuğun ne kadar da farklı ilgi alanları olduğunu daha da iyi görmüş oldum. Kimisi spor hocalarını dikkatle dinleyip, taklit ederken, kimisi ortalıkta dolanmayı, dans etmeyi, kimisi annesine yapışmayı, kimisi ise sadece gözlemeyi tercih etti.
Birisi kuklaları dikkatle izlerken diğeri kaydıraktan kaydı, sportif aktivitelere yöneldi.
Birisi müzikzel zekasını kullanırken diğeri sosyal becerilere yöneldi.
Motor becerileri destekleyen bir akitiviteymiş gibi görünse de her gelişim alanını destekleyen ama her çocuğun ilgisi doğrultusunda istediği alanda gelişmesini sağlayan bir program aslında bu.
Çok güzel şeyler öğreneceklerini ama en başta da annelerin spor sırasında çocuklardan daha çok enerji harcayacaklarına kendim adına eminim. :)))








Posted by Picasa

23 yorum:

banu dedi ki...

my gym = mom gym :)
biz de akşam dönüşte Cenk ile aynı şeyi konuştuk; hepsi nasıl kendine özgü... ne kadar farklı karakter ve beceride büyüyorlar...
Yemek konusunda... Mira hemen hemen 5-6 aydır aynı kilolarda olması hatta az biraz kaybetmiş olması sebebi ile takık durumdaydım. Sinem'in methodun doğruluğun ainansam da uygulamaya koyamadım. %95lerde ilerleyen kilo eğrmiz %25e kadar gerilemiş durumda...
Ancak tüm bu tabloya rağmen en son doktor kontrolümüz beni rahatlattı... Mira'nın doğal yapısının bu olduğunu kabul etmem gerektiğini... basamaklı bir eğri ile boyunun uzamaya devam ettiğini... ileri dönem beslenme bozuklukları yaratmamak için yumşak da olsa baskı yapmamak gerektiğini... acıkmasına izin vermek bunun için gerekirse aç kalmasından da bir şey olmayacağını... Eski pofidik bebek görüntüsünün yerini küçük bir çocuğa bıraktığını... duymak panik duygularımın bir kez daha törpülenmesini sağladı.

Sen Gelince dedi ki...

Sermin'cim uzun süredir ses çıkmayınca senden ben de merak etmeye başlamıştım sizi... Umarım Çınar artık iyidir... Çok geçmiş olsun... Bir arkadaşım çok güzel şeyler anlatmıştı my gym için... Ben de düşünüyordum kışın gitmeyi... Hafta sonları için iyi bir aktivite olur bizim için... Bu arada ferber'e karar verirsen seninle konuşmak isterim bu konuda... Ya da istersen karar vermeden önce konuşabiliriz:)

Naile dedi ki...

çok güzel bir yermiş burası sermin, hele de siz kendi oyun grubunuzla gitmişsiniz o da ayrı bir güzel olmuş. Kilo konusundan hepimiz dertliyiz sanırım. Erdem de son ay hem boyu uzadı hem de kilo verdi! Benim bildiğim boy uzarsa kilo da artmalı, bu daha da vermiş. Gün içinde iştahlı yemek yediği genelde 1 öğün oluyor. Bazen onu bulmak birkaç günü bulduğu oluyor ama napalım işte zorla midesine birşey gönderemiyoruz..

Burcu dedi ki...

ne doğru demişsin her bebeğin ilgi alanı ne kadar değişikmiş, mygym'de gördük bunu. Hatta ben oğlumla ilgili belki de en önemli keşfimi yaptım, spora ilgisi,fiziksel ve kimyasal olarak spora yatkınlığı ve el-ayak koordinasyonunda ne kadar başarılı olduğu. Aynı başarıları yap-boz ve kitaplar konusunda göstermediğini de... my gym bence de çok iyi oldu, kışın gidilebilecek en iyi yerlerden biri galiba çocukların sıkılmaması adına..

gezicini dedi ki...

oh yahu sonunda şükür kavuşturana:-) ben Çınar'ı uzun zaman sonra gördüm ve gayet iyi gördüm annesi. bence sağlıklı gözüküyor. bizimkinin de ağustos boyunca gece uykuları kaybolmuştu. gece defalarca uyanıp ağlıyordu. ne yapsam olmadı. buraya geri dönünce yatağına kavuştu, babasına kavuştu galiba özlem giderdi. şimdi geceleri yine uyanıyor ama daha az. bizde diş toplam 10 tane var, aylardır yenisi yok. belli olmuyor bu işler demek ki. eh sen daha iyi bilirsin zaten.
en kısa zamanda yine görüşmek üzere.
karayağız delikanlıya da sevgiler!
gorki

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

sermincim bu kıyafetine bayılıyorum kuzumun...arda nın iyi olmasına sevindim...resimler harika ...hele o piano başındaki

elbette sen daha iyi bilirsin ama bu top havuzu ile ilgili bir yazı okudum geçenlerde.çocuklarda ishal ve bir çok hastalığa neden olan virüs varmış onlarda...allah korusun

izmir den döndüm bugün...kalbim ordaki yavrularda kalarak...sıkı sıkı benim içinde sarıl lütfen çınarıma

çok öpüyorum sizi

sinem dedi ki...

Sermin Çınar'ın sonunda iyileşmiş olmasına çok sevindim .Yemezse bırak acıksın yöntemi ise bana ait değilama yinede teşekkürler, sana bulabilirsem bu konuda Gülbin Hoca'nında yazdığı makaleyi göndereceğim.Çocukların iyi vakit geçirmesi çok hoş bu arada.Öpüyoruz Çınar'ı

sinem dedi ki...

Sermincim bakman gereken makalenin adresini veriyorum:http://www.cgrsder.org/dergi/141_bebeklik.pdf
Her çocuk aynı olmayabilir .Biz buradaki çocuk psikiyatristi Sabri Hergünerle iletişime geçtik ancak ocak ayına kadar dolu olunca aynı konuda uzman çocuk psikologundan yardım aldık.Bizim bebek gerçekten Anoreksiya nervoza davranışı geliştiriyorken zamanında bir müdahalede bulunduk.Belk Çınar'da herhangi bir yeme sorunu yokturda bünyesel olarak (Mira gibi )zayıftır .Makale bu konuda sana fikir verebilir diye düşünüyorum .Bye:)

AYÇA dedi ki...

Bizde geliyoruz banane banane :)

sib dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
sib dedi ki...

ayca
ne gusel cok sevindim gelmene az once sermin arayıpda haber verdi...
cok cok sevindik bizde...
bugunde bulusuluyormus ohh ne ala memleket;))

buarada sermin teyze dort disle cinar yinede gayet guzel buyudu kocaman oldu ne diye takıyosun anlamıyorum..jr bu dort kopegi cıkarırken yarım kgdan fazla verdi..ama uzulmyorum eger hareketliligi az degilse(ki degil) ve bacaklarının arası yumusak ve sarkık degilse(ki degil) ozaman oglum saglıklı bence kg da yerinde diyorum...
benim tek yaptıgım rutin saatleri hayatına sokmak oldu jr icin dogdugundan beri ve cok rahatım su anda.. simdi herseyini saatle verdigim oglum acıkınca mutfaga geliyo..evet minicik bi ısırık alıp bitiriyo ama olsun..demekki yeterli..
aksi taktirde kusmak ile tehdit ediyor ve benim canım cok sıkılıyo:(((

AYÇA dedi ki...

Sibel nerelerdesin bloğa da yazmıyorsun hiç :( Evet kıskandırmak gibi olmasın değerli konuklarım var bugün.Gelebilirsen keşke sen de gelsen ne güzel olur.Burcu da işten kaçsa keşke.Kaynatırdık azıcık.
My gyme kayıt oldum artık sık sık görüşürüz.

elif ada dedi ki...

Biz çok mutlu olduk sizlerle tekrar biraraya geldiğimize...
Sevgili Cinar, oylesine saglikli, oylesine hareketli ki bence kaygi duymaya hic gerek yok....
Ikinizi de opuyoruz
Sevgiler
Umur & Ada

Ayça dedi ki...

Sermin sağlıklı olduğu sürece zayıf olması problem değil bence. Böyle düşününce rahatlıyorsun. Ekim sonu başlıyor demişsin ya okurken biz de gidebilir miyiz acaba demiştim. Ekim sonu benim doğum var :) sizleri burdan takip ederim artık.

balböcükleri dedi ki...

çok şekerler bu çocukların hepsi çok tatlı.yazışmak dileğiyle

Sermin dedi ki...

banucum tamamen seninle aynı duyguları yaşıyorum. en azından boyu uzamış bak bu bile rahatlamana yeter. ayrıca mira'nın kilosu gayet yerşinde, etli butlu görünüyor. maşallah! dert etme yani. sağlıklı olsunlar ilk öncelikli olan da bu tabii.

Sermin dedi ki...

Özlem o gün de dediğim gibi my gym'e bekliyoruz cnm. bu arada ferberi uyguladın sanırım sen? sonuç nasıldı?


Naile aynen bizim de öyle. gün içinde iştahla yediği 1 olmuyor bile. sadece meyve ve yoğurtu öyle yiyor. yemek gibi yemek hiç tarzı değil bu aralar... sen uzun boy olayına bu kadar takma cnm yaa. ne güzel işte uzasın boyu.

Sermin dedi ki...

Burcu ben d etam tersi Çınar'ın fiziksel aktivitelere hiç de ilgi duymadığını çok korkak bir çocuk olduğunu anlamış bulundum. şu anda my gym'e devam etme konusunda biraz kararsızım hastalıktan sonra.

Görkem 10 diş oldukça iyi bize göre. biz şu anda 6,5 dişliyiz. aylardır 4 dişliydik.

Sermin dedi ki...

Elçin ben de bayılıyorum bu tulumuna.. kışlığı da olsa da alsam. ya sanırım top havuzu konusunda haklısın. o günden beri çok hasta çınar.


Sinem makale için sağol cnm. yok bizim o kadar ileri boyut değil nevroza falan. sadece iştahlı bir çocuk değil. yemeye karşı tepki geliştirdi benden kaynaklı. biraz kendimi geri çekmem lazım biliyorum ama yapamıyorum işte :)

Sermin dedi ki...

Ayça ne iyi ettin de yazıldın .Çok mutluyuz.

Siboşum iyi ki varsın. hep beni rahatlatıyorsun böyle durumlarda. sağol cnm.

Sermin dedi ki...

Umur biz de sizi gördüğümüze çok sevindik. çok sohbet edemedik ama artık sonraki seferlerde bol bol konuşuruz.


Ayçaaa ne kadar az kalmış doğuma. Ne heyecanlı ne güzel. hadi bakalım örenek ol hepimize. 2.çocuk nasıl oluyormuş seni takipteyiz.

nimetin.blogspot.com dedi ki...

demek ishali daha yeni gecti!! vay be

nimet

Sermin dedi ki...

sorma nimetim :(