3 Şubat 2009 Salı

10,5 ay doktor kontrolümiz/ Yatır-Kaldırcı Tracy Applam



Doktorumuz gelmeyin dese de dayanamadık gittik kontrole. Birsürü soru listelemişiz, onları sormak lazımdı. En çok da sürekli burnunu ve gözünü kaşıyor, acaba allerji mi diye merak ettik. Çok allerjik bünyeli bir babadan olunca insan endişeleniyor. Allerji belirtileri bu aylarda belli olmazmış böyle göz kaşımalı falan.

Son kontrolümüzün üzerinden tam 1 ay geçmiş ve bu süre içerisinde 700 gr alarak 9,540 gr olmuş. Boyumuzda yarım santim çekmiş :) Nasıl oldu bilemedik ama geçen ay yanlış ölçmüş herhalde hemşire ablamız. İyi kilo alarak geçen ayki açığımızı kaptamışız biraz.

Uykularımıza bir haller oldu bu ara. Aslında gece uykularımızda bir sorun yok . Sadece uykuya dalamıyoruz bir türlü.

Emerken uyuyor Çınarişkom ama bu ara çoğunlukla yatağa yatırınca hooop dönüveriyor. Bir sağa atıyor kendini, bir sola atıyor. Popoyu kaldırıyor, indiriyor. Sonra birden yatakta oturuveriyor. Tekrar kucağa al, pışpışla derken uyuyor; yatırınca aynı şey sil baştan. Bazen bu 1 saati buluyor.

Ben çileden çıkınca babası devreye giriyor. Bu sebepten bu aralar geceleri daha geç ve dolayısıyla daha az uyumaya başladı. Uykusuzluk üstüste geldikçe uzun gündüz uykuları bugün birden yokoldu. Gerçi bugün gezmeye gittik geldik, yorgunluktan uyuyamadı. Bir de üstüne 2 kez kustu. Tüm düzeni alt üst oldu.

Akşam yine emzirdim, yatırdım ve hemen fırıl fırıl fırıldamaya başlayınca ver elini yatır/kaldır dedim. Tracy Aplamın bir bildiği vardır diyip kolları sıvadım.

9-12 ay arası bebekler için yatır/kaldırda çok gerekmedikçe kucağa almıyorsun. Tamamen ayağa kalkıp ya da oturunca tekrar yatırıyorsun. Ağlarsa sakinleşmesi için kucağa alabilirsin ama çok kısa süre. Ağlamaya devam etse de etmese de güzel sözler söyleyerek yatağa koyuyorsun.



Başlangıç 19.45

Yatağa yatırır yatırmaz hooop hemen oturuverdi. Sırtından destekleyip yatırdım, tekrar kalktı. Kalkar kalkmaz hemen yatırdım, o yine kalktı. Bu yaklaşık 30 kez böyle tekrarladıktan sonra Çınar bu işi oyun sandı.

Şimdi Tracy Aplacım Kitap, Melek, Nazlı, Huysuz, Hareketli olarak bebekleri 5 gruba ayırmış. Ama ben buna bir de Muzur Bebekleri ekliyorum. Çınarcım da bu grupta.

Çınar uykusu gelip de uyumayınca ağlamaz. Güler, kıkırdar. Ya da yatağın içine oturup da kendi kendine konuşur. Kimse onu almazsa yarım saat takılır kendi kendine.

Bu yüzden ben onu yatırmak için eğilmeye kalkınca kıkırdayarak kendini yatağa atıveriyor, sonra kalkıyor. Kendi kendine yatır kaldır yapıyor yavrum benim. Ya da yatağın içinde bir o yana bir bu yana emekliyor.

Bir 30-40 kez daha ya tamamen ayağa kalktı ya oturdu, sonra yattı. Yatmazsa ben yatırdım. 100'den sonra sersemlemeye başladı. Oturunca sarhoş gibi yatağın içinde sallanmaya başladı. İyice yorulmuştu.

50 dk sonra ağlamaya başladı. Bu arada eğilmekten benim belim iyice tutuldu.

Ağlayınca yatır/kaldırı kucağa alıp hemen yatırma şeklinde yaptım. Öbür türlü sakinleşmedi çünkü.

Öyle kızgın bir şekilde ağladı ki içim parçalandı. O kadar üzüldüm ki neredeyse bırakacaktım. Yarım saat ağladı. Bu duruma dayanamayan babasının da 3 kere odaya dalıp kucağımdan Çınar'ı almaya çalışmasıyla Çınar'ın ağlaması iyice arttı.

En son dışarıdan "Ağlama oğluuuummm ben burdayım merak etme" diye bir bağırış duyunca benden fırçayı yiyen babası bana 5 dk süre verdi. Yoksa alıp, o uyutacakmış adam gibi!!!

Neyse ki Çınar 5 dk sonra daha fazla dayanamayıp ters yöne doğru kendini attı veeeee yorganın üzerinde uyuyakaldı.

İkidebir içeri girip yanlış birşeyler yapıyormuşum hissi veren baba ve yüreğimin daha fazla dayanamayacağını düşündüğüm ağlaması karşısında neredeyse pes edecektim ki 1 saat 10 dk'da uyudu.

Çok yoruldu bitanem. Önce oyun sandı ama sonra benim ciddiyetimi anlayıp da ısrarıma karşılık veremeyince daha fazla ağlayarak tepki gösterdi. Mümkün olduğu kadar tatlı tatlı konuşup, bunun kötü birşey olmadığını söyledim ama o bağırışta ne o anladı, ne ben söylediğime inandım.

Bitiş 20.55
Sonuç: Çınar yorgunluktan mı yoksa pes ettiği için mi bilinmez, uyudu. Ben belim iki büklüm, saçları dağıtmış, yorgun mu yorgunkafamda "ya beceremezsem o kadar ağlattığıma mı yoksa babasından yiyeceğim fırçalara mı yanayım" yazılı konuşma balonuyla geziniyorum.

Şimdi kafama takılan sorular şunlar. Çınar uyumak için emmiyor aslında. Emerken uyuyakalıyor. Emme saatlerini ile uyku saatleri örtüşük. Gün içinde onu uyutacağım zaman nasıl yapacağım bilmiyorum. Emmeyi erkene alamıyorum çünkü yemekten hemen sonra emip, uyuyor.
Bakalım.Yarın gösterecek neler olacağını.Yine de başlamak bitirmenin yarısıdır.

Bir de şu teselli var ki kafamda beni rahatlatır. Ferber yöntemi bile Doğal Ebeveynliği savunan doktorlarca tavsiye edildiğine göre bu kadar ağlamanın bir zararı olmaz.

31 yorum:

Limonlu Turta dedi ki...

Sermincim, alemsin. Ne güldürdün beni. Selin'de böyleydi ve oyun zannediyordu.Bazen hala öyle zannediyor. Cıva'mın o hallerini gözümün önüne getirince valla kahkaha bile attım. Kocalara gelince, yok aslında bu konuda birbirlerinden farkları. Ah, bi de becerebilseler içim gam yemiyecek. Bebişlerle beraber onları da büyütüyoruz galiba.
Kocamaan öptük sizi.
ç. - s.

Naile dedi ki...

Ne güzel anlatmışsın, baya yorulmuşsun ama sabah sabah o oyun sandığı hallerine baya güldüm :) Allah kolaylık versin sErminciğim zor gibi görünüyor. Erdem gün içinde yatağında uyumadığı için (annelere gidiyor çünkü) bu yöntemi uygulamamız imkansız, biz şimdilik ayakta sallamaya devam ediyoruz bakalım.

Ayça dedi ki...

Merhaba. Çok güldüm yazıyı okurken. Aslında hepimizin başından geçen şeyler, ama anlatılınca komik geliyor. İnsanda sinir falan kalmıyor . İMDAAAAT desen gayet sakin bir baba! Sen bırak ben oğlumu uyuturum. İyice çileden çıkarıyor. 1, 2 saatten sonra pes edip veriyorsun cocuğu, zaten debelenmekten perişan olan yavru hemen uyuyor. Adı da babası uyuttu oluyor. İyi ki pes etmemişsiniz. Evet bu yazı sabah sabah iyi geldi doğrusu. Teşekkürler.

Burcu dedi ki...

Sermin daha sık yazmalısın, seni her okuduğumda gülmekten bi haller oluyo bana :) Ya bu yatır kaldır yöntemini ben de deniycem hem de bugun aksamdan itibaren. gunduzleri de bakıcımıza söyliycem. neden bugünden başlıycam? Çünkü koca iş için 3 gün yurtdışında, fırça olayı olamayacak :)) Ama Arda da yatırdığın an ayağa kalkıyor. Benim bel zaten sakat.. Ama gece uykularımız gittikçe daha da köyüleşiyor o son sefer yazdığımdan beri... 2 saat deliksiz uyuyamadım o günden beri.. Ve bu önümüzdeki 3 gün babamız da yok kara kara onu düşünüyorum, Arda'dan resmen korkuyorum yafuu..

Sermin dedi ki...

Çiğdem ne güzel söyledin. Valla doğru onları da büyütüyoruz bir yandan. En azından benimkisi öyle :)
Nailecim zaten anneanneler duygusal davrandığı için onların uygulaması biraz zor. Çocuğu ağlatmaya kıyamazlar onlar. Ben de kıyamıyorum ama napiiiim onun iyiliği için :(

Sermin dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Sermin dedi ki...

Ayçacım hoşgeldin. Akşam ben de bıraksam anında uyucaktı babasının kucağında. O kadr yorulmuştu ki artık. Bu mücadelenin üstüne o uyuttu olacaktı. Ama olsun kızdırıyorlar falan ama dünyanın en güzel şeyleri bu bebişler yaaa. İyi ki varlar.

Sermin dedi ki...

Burcucum dene bakalım yaşını bitirmeden. Ama başlayacağın zaman beni ara da sana ayrıntılarını iyice anlatayım.
Volki yokken dene bence de. Yoksa psikolojik baskı yapıyorlar adama yaa. Gece bir ara uyandı yine yaptım. Baktım benden önce gitmiş almış kucağına öpüp duruyor. Hıh dedim bütün yaptıklarımı mahvet. Ondan sonra gelmiş arkama polis gibi bekliyor. talimatlar veriyor bana :) O olmasa daha kolay olacak. Süreci uzatıyorlar bence.
Öptüm şekerimi.

siyap dedi ki...

hadi bakalım hayırlısı olsun canım.gerçekten en azından başlamışsın bu yönteme inşallah bundan sonrası daha kolay olur.biz yatır-kaldır trenini çoktan kaçırdık.ceren 1 yaşına girdikten sonra türkçesi yayınlandı(ing. iyi aslında ama ben okuyup anlayana,sindirene kadar çocuk yine yaşını geçerdi :)) ve hala emerek uyuyor nasıl vazgeçireceğimi bilemiyorum ve bu soru beynimi kemirip duruyor.

kolay gelsin,kolayca alışır umarım çınarcık...

Anne İş'te dedi ki...

MERHABA;ÖNCELİKLE HAY ELİNE SAĞLIK.NE GÜZEL ANLATMIŞSIN,İŞTE BUDUR DEDİM.çINAR İLE KIZIM ARASINDA SADECE 10 GÜN VAR(28.03.2008)
KIZM eZEL 10 AY 1 HAFTALIK VE AYNI PROBLEMLERİ YAŞIYORUZ.DOĞDUĞUNDAN BERİ HEP RUTİNİ OLAN VE TARCY HOGG'A GÖRE MELEK/KİTAP İLE SENİN TANIMIN İLE MUZUR BEBEK:))) KARIŞIMI.BİZ DE TAM YATIR KALDIRA BAŞLAMIŞ VE 2 HAFTA BOYUNCA YAZIDA YAZDIKLARININ HEPSİNİ AYNEN YAŞAMIŞTIK Kİ HASTALANDI.HADİ SİL BAŞTAN.ASLINDA TEKRAR BAŞLAMADIM DA.KARARSIZIM.ZİRA BLOGLARA BAKIYORUM RUTİN UYGULAYAN UYGULAMAYAN ÇOĞU BEBEK VE ANNE/BABASI AYNI DERTTEN MUZDARİP. O ZAMAN DİYORUM Kİ BU BELKİ DE BİR SÜREÇ;DAHA NE KADAR SÜREBİLİR HADİ BİR 10 AY DAHA SÜRSÜN(Kİ SANMIYORUM)EEEE ENİNDE SONUNDA BİTECEK VE ACABA BEN HER ÜÇÜMÜZÜ DE(ANNE/BABA/ÇOCUK)YORDUĞUMLA MI KALACAĞIM???? ASLINA BAKARSAN KAFAM ÇOK KARIŞTI...SANA KOLAYLIK,SABIR DİNLİYORUM VE ÇINAR'A 41 BİN KERE MAŞALLAH;ÇOK GÜZEL VE TATLI

Adsız dedi ki...

Sermin pek güzel yazmışsın, eline sağlık :) okudukça bizim evdeki manzara gözümün önüne geldi... trajik bir durum bu kadar sevimli anlatılabilir.
Bu yatırma seramonisi artık 2-3 saati bulmaya başlayınca benim sinirlerim iyice bozmuştu... Ama değil Ferber kaldır yatır bile yapamadım. Normalde kıkırdayıp oturan Mira benim tedirginliğimi mi hissetti bilmem. Yatırdığımda öyle bir ağlamaya başlıyordu ki, değil babasını beni bile korkutuyordu. Vazgeçtim ama eski rutinimize saatlere ekstra özen göstererek devam ediyorum. Bu aralara biraz daha iyiyiz belki cesaret alır yeniden çalışırız uyku işine.

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

biliyorsun ben de uyguladım bu yatır/kaldır'ı. tecrübeyle sabittir ki böylesi köklü değişimler, bebek henüz 3-4 aylıkken yapıırsa daha etkili oluyor. bixim tuna artık elimi tutarak yatakta tek başına uyuyor. ama gece uyanmalara devam tabi. 2-3 saatte bir uyanıp elimi kontrol ediyor. e elimi kontrol etmişken bir de emeyim diyor.

ELÇİN'İN YERİ dedi ki...

bende diyorum neden sermin nin ve damadımın sesi çıkmıyor demek meydan muharebesi varmış:)

allah kolaylık versin hem sana hem çınara :)

sevgiler

Burcu dedi ki...

Çınar iki kızı birden idare ediyo sööööliiiiiimmm :))

Adsız dedi ki...

Öncelikle tebrik ediyorum sizi cesaretinizden dolayı ardından da naçizane tecrübelerimden aktarmak istiyorum.Biz ilk başladığımızda Zülal 3 aylıktı .İlk 3 gün gayet iyiydi ancak 4. gün yatağa gitiğimizde kıyamet koptu.Yatırıyorum ıhhh yatmıyor ;şşşpat yapıyorum saçını çekerek ağlıyor berbattı. O hafta sonu ablam geldi herşey iyi sıra çocuğu yatırmaya gelince ve kızımın sesi gittikçe yükselen bir dalga halinde evi yutmaya başlayınca bir baktım ki arkada ah ne yapıyorsun benim kızıma diye odaya koşarak giren ve yataktan çocuğu almaya gelen ablam ve ona destek çıkan kocam vardı. bir gürlemişim nasıl odadan çıktılar hatırlamıyorum. Neyse yarım saatlik zorlu uğraştan sonra kız uyudu ben salona geçtim suratlar bir karış ablamdan başlayacağım senin avrupa ekolüne de tracyinede ile başlayan uzun bir zılgıt vs.vs. vs.2 kez sil baştan yaptık ama şu anda bayağı iyi durumdayız .Diyeceğim o ki asla yılma tek başına uyutmak çok zor gelecek belin resmen kopacak filan hatta geri dönüşler yaşasanda asla taviz verme .Bir hafta gündüz ve gece çelik gibi bir sinirle uygularsan emin ol işe yarıyor. Son bir söz Tracy derki rutin olsun ,saate çok bağlı kalmayın ıı-ıh saat çok önemli dün 19:45 se bugün de öyle olmalı en azından başlangıçta. Kolay gelsin Sinem

gezicini dedi ki...

yaa çok zor yahu annesi. böyle anlatınca komik geliyor ama aslında anne demek sabır demek-miş. bende de sabırdan eser yok. sana da Çınar'la kolaylıklar dilerim, sabır bir de...
öptük sizi.
sevgiler
gorki

Sermin dedi ki...

Serapcım bana da çok başarılı olacakmışım gibi gelmiyor. çünkü gündüzleri emreken uyuyaklıyor. dün gece de öyle oldu. ee şimdi noldu? boşa gitti yaptığım. uyumazsa yine yapacağım ama emerek uyuyan çocuklarda biraz zor uygulanabiir gibi. emmesini de feda edemem. artık ne kadar emerlerse. emme bitince de bilinçlenmiş olurlar ve o zaman başka bir yol uygularız artık.

Sermin dedi ki...

Teşekkür ederiz güzel sözleirn için Dijlecim. Süreklilik gerektiriyor bu yöntem haklısın. hastalık girdi mi güme gidecek gibi. işte büyünce uyku problemi olmasın diye yapıyoruz 10 ay sonra iş işten geçmiş olursa ya? diye de düşünüoyrum. zaten dün yapamadım. bilmiyoruuuuuum

Sermin dedi ki...

Banucum sizin uyku düzeni tabii mekan değişikliğinden kaynaklanıyor. tam alıştı derken biryere gidiyor Miracık, ondan sonra sil baştan. kolay gelsin sana.

Sermin dedi ki...

Hülyacım evet takip ediyorum seni de. Tuna küçük olduğu için sen daha şanslısın. uygulamak daha kolay. şimdi Çınar cin gibi olduğu için resmen benimle inatlaşıyor. duygularımı kullanmayı biliyor. biraz geç ama bir denemek lazım.

Sermin dedi ki...

Elçincim internete çok vakit ayıramıyorum. çünkü çınar gün içinde çok vaktimi alıyor artık. bir de evden çalışmaya başladım. eee ev işleri falan. çook zor oluyor. yorgunum çoook.

Sermin dedi ki...

Burcu 2. si kim yahuuu?

Burcu dedi ki...

Ya ben dün düşündüm.. Bu yöntemi uygulamamaya karar verdim. Arda 3,5 aylık olana kadar kolikti ve o zor günlerde sadece sallanarak susuyordu. Ve ben o dönemlerde o kadar üzülüyordum ki, yeter ki ağlamasın bebeğim ben seni hayatımın sonuna kadar sallarım diyordum. Şu anda neredeyse 11,5 aylık oldu Arda, uykusu gelince max 15 dk sallıyorum ve uyuyor, ağlamadan, üzmeden üzülmeden.. Bir müddet sonra zaten kendi kendine uyumaya başlayacak. Ben 1 sene boyunca sallayarak uyutmuşum biraz daha böyle devam edebilirim.. benim annem de bizi öyle büyütmüş sonuçta...

sib dedi ki...

serrmiiiiiin...
seni neden seviyorum sıralasam sabah olucak, ama bu sayfan bu listenin en basında cunku blogger olmasaydık nasıl tanısırdı birde banu:)

benide cok guldurdun..bak gazı aldım gece emzirmeyecegim:) hadi bismillahhh

Sermin dedi ki...

Sevgili sinem aslında yorumunu okudum ve cevap yazdım zannediyordum ama atlamışım kusura bakma. çok yorum olunca karışmış. bak yazmadığım 2tane daha varmış. giremiyorum her zaman ondan snırım aceleden olmuş. zülali öptüm

Sermin dedi ki...

İçin nasıl rahat edecekse öyle yapmak en güzeli Burcucum. seni zorlamıyorsa boşver eskiden yatır kaldır mı varmış

Sermin dedi ki...

Sibelcim canım ben de seni çoook seviyorum.
Emre yaptıtmadı sana biliyorum. Emre ki çoook akıllı bir çocuk. Zaten 12 ay üstünü bu yüzden önemriyor Tracy Ablamız. Kendini kusturmakla tehdit edebiliyor çocuklar.

ebru dedi ki...

merhaba,
merak ettim yatır kaldır yönteminin sonu ne oldu? çınar artık kendi kendine uyuyabiliyor mu? çünkü benim de 2,5 aylık bebeğim var ve sallanarak uyuyor, kendi kendine uyumuyor diye çok üzülüyorum, sanki yanlış ebeveynlik yapıyormuşum gibi geliyor :-(

Sermin dedi ki...

MERHABA EBRU DEVAMINI GETİREMEDİM MALESEF. EMZİRDİĞİM İÇİN ÖYLE UYUYAKALIYOR.

Unknown dedi ki...

Benım oglum 9 aylık sallayarak uyuyor ama o bile cok zor yastıga yatırınca aglamaya baslıyor. Emziğini werip yüksek sesle ninni söyleyerek sakinleşmesini saglıyorum bı zaman sonra yıne aglamaya baslıyor saga sola we yuz ustu donmeye calısıyor donerse kalkıyor. Nasıl başaracağım kendi kendine uyumayı bilemiyorum cesarette edemiyorum ki herkesin dediği gibi bizim baba da hemen gelirr nie aglatıyorsun cocugu wer ben uyuturum dıyenlerden😒 sanırım bu iş babalarla bi hayli zor..

Unknown dedi ki...

Teknolojinin gelişmesi ile beraber, fotoğraf makineleri hayatımıza iyice girdi. Artık neredeyse tüm önemli anlarımızı ölümsüzleştirmeye ve sevdiklerimize ileride bu anları hatırlamak için fotoğraf albümlerine bakmaya başladık. İşte bu noktada özellikle anneler, bebeklerinin ufaklık hallerini net bir biçimde hatırlayabilmek için albümler oluşturmak istiyor. Ay ay bebek çekimleri hazırlığı ile bebeğinizin en güzel anlarını ölümsüzleştirecek ve bununla harika bir albüm oluşturabileceksiniz.