18 Aralık 2008 Perşembe

9 aylık oldum




Her ay ay dönümlerini burada kutlarken bir önceki aydan bu yana zamanın ne kadar hızlı geçtiğini düşünüyorum. Sanki 2 gün önce yazmış gibiyim 8 aylık olduğunda neler yaptığını. Hızla geçen zaman iyi mi, kötü mü bilmiyorum. Oğlum büyürken ben de yaşlanıyorum. Tadını çıkara çıkara yaş-lanıyorum, oğlum şimdilik ay-lanırken.

Geçen aydan bu yana daha bir bilinçlendi, daha afacan, daha haylaz oldu Çınar. Çevresinde olup biten herşeyin farkında. Oyuncaklarıyla bilinçli ve daha uzun süreli oynuyor. Dikkat süresi daha da uzadı.

Eline aldığı herşeyi ses çıkarması için mama sandalyesinden aşağı atıyor.

Yemek konusunda problemimiz bayağı azaldı. Kahvaltısını yiyor çok şükür. Tek problemimiz meyve ile. Milupaları yiyor ama benim rendelediğim meyveyi çok sevmiyor. Bazen kendiliğinden ağzını açıp yiyor ama genelde meyve vakti çok stres oluyorum. 1 aydır yemeklerde blender ve rondoyu kullanmıyorum. Sadece çatalla eziyorum.Bu yüzden öğlen yemeklerini istemiyordu ama ona da yavaş yavaş alışmaya başladı.

Bir de yemeğini tamamen bitirdiği zaman nedense heyecanlanıyorum, endişeleniyorum. Tüm tabak bitince "acaba çok mu verdim ki" diye düşünüp kendime kızıyorum. Sanki çok yedirmişim de ardından kusacakmış, onun minik midesine zarar verecekmişim gibi hissediyorum. Bir-iki kaşık bırakınca daha bir huzurlu oluyorum. Bi garibim işte!

Gündüz 2 kere uzun uyuyordu. Özellikle öğleden sonra en az 1,5-2 saat uyurdu. Şimdi ise maksimum 1 saat uyuyor. Uykuya emerek geçiyordu. Şimdi emdikten sonra hatta emerken poposunu kaldırıyor, kendini atmaya çalışıyor. Gören, atlayıp gidecek sanır. Bu yüzden emdikten sonra bazen ayağımda sallamak ya da yatağına yatırıp sırtını ya da poposunu pışpışlamam gerekiyor. Sürekli fiziksel temasla uyumaya alışacak diye onun yerine ayı, oyuncak vb. bir uyku arkadaşı edinmesini sağlamayı düşünüyorum. Şimdi bunu öğretmenin tam vakti sanırım.




Gece uykularımız biraz daha düzene girdi. Kendi odasında, yatağında yatmaya başladığında beri daha iyi uyuyor ( Maşallaaahhhhhh). Yatağında istediği gibi dönebildiği için yüzüstü uymayı keşfetti. Rahat ediyor herhalde ki bazen sallarken bile yüzüstü dönüyor, öyle sallıyorum. Komik oluyor :)

Emekleme çalışmaları son 2 günde hız kazandı. Oturur oturmaz hemen emekleme pozisyonuna geçiyor. Bir ayağını kurtaramıyor. Yardımcı olup da ayağını kurtardıktan sonra iki ayağını birden öne doğru çekiyor. Elini atıyor ama ordan sonrasında ya yüzüstü yapışıyor ya da ööööylece robot gibi duruyor.

2 gün önce alkışı öğrendiğinden beri nerde bir müzik duysa hemen alkışlayarak eşlik ediyor. Annesini iyi gözlemlemiş. Farkettim ki ben şarkı söylerken hep alkış yapıyorum.

Bir de beni dedesi zannediyor sanırım. Beni çağıracağı zaman bana bakıp de-de diyor :)

21 yorum:

Limonlu Turta dedi ki...

Sermincim,
Hem seni hem de CIVA Çınar'ı kutluyorum. Zaman ne çabuk geçiyor. Bu ayın 24'ünde Selin 11 ayını bitirecek. Bayramın son günü 5.ve 6. dişlerini çıkardı ve fakat hala emeklemeye başlamadı. Sadece bir kere görüşebildiğimizden sizin bebeklerin gelişimlerini fotoğraflardan takip ediyorum. Çınar'ın bakışları da değişmiş. Daha anlayarak, farkındaymış gibi bakıyor. Yiğit'te de fark etmiştim bunu. Bu gelişimi bebeklerin gözlerinden okumak çok harikaymış gerçekten. Seni de Çınar'ı da öperiz. En kısa zamnda görüşmek üzere...
ç.

KEO dedi ki...

nice nice 9 aylara Çınarrr!!

mummy dedi ki...

Demin post yazarken hissettim aynı şeyleri...ya daha yedi aylık olmasına alışamadan bir haftaya sekiz aylık olacak bizim minik de..Nasıl bir hızla büyüyolar gerçekten...

Nice dokuz aylara yıllara...sağlıkla inşallah..

Burcu dedi ki...

9. ayı kutlu olsun Çınarımın, daha nice aylara inşallah.. uzun yazıcam sonra sermincim ama toplantıya yetişmeliyim, bak gördün mü sabahları ilk işim blogları okumak :))

Naile dedi ki...

Hadi bakalım yeni ayınız hayırlı olsun, maşallah Çınar'a öğrendikleri şeylere.

Burcu dedi ki...

hah geldim yine... Oncelikle o oyuncaklari yere firlatma olayini aylardır çekiyorum. Bel ağrım için gittiğim fizik tedavi hiçbir işe yaramadı, sürekli yere attığı şeyleri yerden al kalk şeklinde sürünüyorum. Uyku problemini de maşallah sana iyi çözmüşsün, benim de en kısa zamanda halletmem gerek çünkü hala beraber uyuyorum 3 kişi şeklinde :) Hoşuma gidiyor benim ama oğlumun geleceğini de düşünmem gerek, sonrasında zorluk çekecek. hele o ten teması olayı çok var bizde, uyandiginda yanagima dpkununca tekrar aglamasi kesilip uykuya daliyor, bir oyuncak bebek mi alsam ki acaba?? Aynı yatakta nereye kadar.. İyileşene kadar böyle devam etcem, şefkate ihtiyacı var çünkü şu aralar ama sonrasında bu işe el atmam lazım. Uyanmama sebebp olduğun için teşekkürler Sermincim.. Öptüm çok..

Merve dedi ki...

nice sağlıklı aylaraaa Çınar..
öpüyoruz senii.

Sermin dedi ki...

Sağol Çiğdemcim, bunu ancak fotoğraflardan anlayabiliyoruz. hep birarada olunca anlamıyor insan. Bşka bir göz hatta başka bir anne daha sağlıklı değerlendireiyor gelişimlerini bazen. Maşallah dişler çoğalmış sizin de. Civa Çınar ve Ben Selin'i öptük. En kısa zamanda bizde tekrar görüşelim.

Sermin dedi ki...

Keo, Mummy, Naile, Merviş sizlere de çooook teşekkür ederiz. Bebişleriizle hep birlikte sağlılı aylara.

Sermin dedi ki...

Burcucum aradım sanırım toplantıdaydın. Arda hasta mı? iyileşince demişsin de. bebek yerind eyumuşak oyuncak al, daha etkili olur. Ama yine de sen kendini nasıl iyi hissedersen öyle yap bence. illa geçecek diye birşey yok daha önce de konuşmuştuk ya. Ardacık öyle mutluysa bırak yatsın. ama tabii kendi yatağında yatması da önemli bence. her zaman yanında birinin yatmasına alışması kötü. bu sefer gezmeye gidince zor olur. ay bu zor bi karar yaaa. ben gözümü kararttım ayırdım. iyi de oldu. o da rahat etti. ben de.

Burcu dedi ki...

Sermincim evet bazı kaynaklar ve uzmanlar 5 yaşına kadar çocuk anne babayla beraber uyuyabilir, hatta bu onların özgüvenlerinin oluşmasında daha etkili bir yoldur diyor. Ama ben de bir müddet sonra kendi yatağında uyuması gerektiğini düşünüyorum. Henüz yaşlarında bile değiller, o yüzden çok farkedeceğini sanmıyorum, anne kokusuyla uyusunlar ne olacak diyorum. Alışkanlıklardan vazgeçmek çok zor, tek problem bu aslında.. Daha fazla alışmadan da ayırmak istiyorum bir yandan. kendi içimde bile çelişkiliyim bu konuda.. Karar veremiyorum yanii..

Merve dedi ki...

walla bende ayırmak istiorum ama gecelerı gozunu acıp yanında bırını goremezsee cıglıgı basıoo:)
iyi bi yöntem bulursanızz bana söyleyin lütfeeeeeeenn :))

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

9. Yınız kutlu olsun. Ana-oğul maaşallah kocaman:)

gezicini dedi ki...

nice nice 9 aylara sağlıkla inşallah!
öpüyorum senin oğlanı yanaklarından.
sevgiler
gorki

Esin dedi ki...

Nice 9 aylara ,9 yıllara inşallah .Şeker çınarı çok öptük.

aybike dedi ki...

9.ayınız kutlu olsun.anne oğul çooook tatlısınız..
sevgilerr

Unknown dedi ki...

yerim o ördek ağızlıyı Allahım bak nasıl kanım kaynadı olsa da koklaya koklaya öpsem gıdısından ensesinden hımmmm :)

Sermin dedi ki...

Mervişcim alışacaklar elbet. Şu an yaşları gereği ayrılık kaygısı yaşadıkalrı için gece uyanıp ağlamalrı normal. büyüdükçe alışırlar.

Sermin dedi ki...

Sevgili Pembeli teşekkür ederiz. Nazlı daha iyicedir umarım.

Sermin dedi ki...

Biz de sizi öptük Esin, Aybike ve Gorkem. Teşekkürler.

Sermin dedi ki...

:) Fundacım kanın kaynadıysa koş gel hadi bize. bekleriz anacııııım